Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ενα παραμυθένιο σχολείο!

Δημοτικό στη Θεσσαλονίκη που έχει δικό του λαχανόκηπο, θερμοκήπιο και αυτοδιαχειριζόμενο παντοπωλείο

Τη δική τους παραμυθένια «κοινωνία», γεμάτη χρώματα, μουσικές και αγαπημένους ήρωες έφτιαξαν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης! Πίσω από τη σιδερένια (αλλά επίσης πολύχρωμη) εξώπορτα του σχολείου κρύβονται, μεταξύ άλλων, αίθουσες που θυμίζουν παιδικά δωμάτια, ένας καταπράσινος λαχανόκηπος αλλά και θερμοκήπιο, όλα κατασκευές των μαθητών, με τη βοήθεια των γονέων και των δασκάλων τους! «Ψυχή» του ξεχωριστού αυτού σχολείου είναι ο διευθυντής Χρήστος Καγιάννης, ο οποίος μετρά 30 χρόνια υπηρεσίας, ωστόσο εξακολουθεί να έχει όρεξη και φρέσκες ιδέες, που εμπνέουν τα παιδιά.

«Η προσπάθεια να κάνουμε καλύτερο το σχολείο ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Εκπαιδευτικοί και γονείς αγκάλιασαν τις προτάσεις μου και σιγά σιγά αρχίσαμε να δημιουργούμε ένα διαφορετικό σχολείο, όπου οι μαθητές διψούν για να βρίσκονται» λέει ο κ. Καγιάννης. Στους διαδρόμους τοποθετήθηκαν καναπέδες, αυτοσχέδια τραπεζάκια για να παίζονται παρτίδες σκάκι, ενώ στους τοίχους είναι ζωγραφισμένοι παιδικοί ήρωες. Οι μαθητές δημιούργησαν ακόμη και σχολικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τον βάφτισαν «Αλέκτωρ». Από την πρώτη ως την έκτη δημοτικού χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν ευθύνες.

Οι δράσεις

Δημιούργησαν αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο και σχολικό παντοπωλείο. «Κάθε πρωί οι υπεύθυνοι μαθητές καταγράφουν τις παραγγελίες των συμμαθητών τους, πληρώνονται για το προϊόν και δίνουν το αντίστοιχο καρτελάκι στον καθένα. Τηλεφωνικά κάνουν την παραγγελία στον φούρνο και παραλαμβάνουν στο διάλειμμα τα αρτοσκευάσματα που διατίθενται στους μαθητές. Ετσι λειτουργεί το κυλικείο» εξηγεί ο διευθυντής. Επίσης, στο σχολικό παντοπωλείο διαθέτουν φρέσκα φρούτα και μπάρες δημητριακών. «Δημιούργησαν και ένα κοινωνικό παντοπωλείο που γεμίζει με τρόφιμα, τα οποία με απόλυτη εχεμύθεια διανέμονται σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αν και παιδιά, έχουν επίγνωση των συνεπειών της κρίσης και στέκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη» σημειώνει ο κ. Καγιάννης.

Οι δράσεις δεν σταματούν εδώ. Στα διαλείμματα λειτουργούν ενδοσχολικό ραδιοφωνικό σταθμό, καλλιεργούν τον λαχανόκηπο, χρωματίζουν τα πλακάκια και τους τοίχους του σχολείου, ενώ αναλαμβάνουν να χρωματίσουν και γκρίζους τοίχους του χωριού! Στο σχολείο λειτουργεί ψηφιοποιημένη δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ διοργανώνονται δεκάδες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις, όπου τα παιδιά ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους. «Το σχολείο πρέπει να αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, να αφήνει δημιουργικό στίγμα στην κοινωνία. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» τονίζει ο κ. Καγιάννης.

Δείτε τις φωτογραφίες: 
Το μάθημα γίνεται σε αίθουσες που θυμίζουν παιδικό δωμάτιο. Στους σχολικούς διαδρόμους τοποθετήθηκαν καναπέδες και αυτοσχέδια τραπεζάκια για παρτίδες σκάκι, ενώ στους τοίχους είναι ζωγραφισμένοι παιδικοί ήρωες

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...