Στρατούλης: 360 € σε (υπερήλικες) ανασφάλιστους

Επαναχορήγηση της σύνταξης που είχε σταματήσει από την 1-1-2013

Την επαναχορήγηση της ελάχιστης σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση που του έγινε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

Ο κ. Στρατούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει διάταξη για την επαναχορήγηση της σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία σταμάτησε να χορηγείται με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από την 1-1-2013.

Τη σύνταξη αυτή λάμβαναν 42.000 υπερήλικες, κυρίως παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ομογενείς από την Αλβανία, από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και Ελληνες οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Το ελάχιστο

«Η επαναφορά και η επαναχορήγηση της σύνταξης των 360 ευρώ, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, θα αποτελέσει το ελάχιστο και αναγκαίο μέσο για την επιβίωσή τους, και συνάμα μια πράξη ηθικής επιβεβαίωσης και αναγνώρισης για να σταματήσει ο κοινωνικός τους εξευτελισμός.

»Αλλωστε από τους 42.000 υπερήλικες, όταν διακόπηκε η χορήγηση της σύνταξης, έχουν απομείνει μόνο 28.000, λόγω θανάτου των υπολοίπων» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οπως ανέφερε επίσης ο κ. Στρατούλης, πρόκειται «ουσιαστικά για μια αυταπόδεικτη περίπτωση τυφλής, οριζόντιας, εξοντωτικής ρύθμισης, που στέρησε από ανθρώπους κάτω από τα όρια της φτώχειας εδώ και δυόμισι χρόνια την ελάχιστη σύνταξη των 360 ευρώ, μαζί με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

»Ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν στη μηχανή του μνημονιακού κανιβαλισμού με αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων και εκτός από το ζήτημα της επιβίωσης, ουσιαστικά συνθλίφτηκε και αυτή ακόμη η ελάχιστη ηθική αξίωσή τους και απαίτησή τους γι’ αυτό που αγάπησαν για μια ζωή, την έννοια της πατρίδας».

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ