Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πολυμήχανος Καμπουρίδης!

Ο «δαιμόνιος» επιχειρηματίας που από το πλευρό του Σόρος βρέθηκε στο τιμόνι της DCI που επενδύει σε πολυτελή θέρετρα

Τα τελευταία δέκα χρόνια, σχεδόν όποια πέτρα και αν σηκώσεις στις επενδύσεις τουριστικού real estate, τον Μίλτο Καμπουρίδη θα βρεις από κάτω ή έστω παραδίπλα! Τα γνωστότερα brands του ξενοδοχειακού τομέα διεθνώς (Aman Resorts, Hilton Resorts – Waldorf Astoria, Oberoi, Nikki Beach, Chedi, Ritz Carlton κ.ά.) έχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συσχετιστεί με την εταιρία του, την Dolphin Capital Investors (DCI), για την επένδυση και κατασκευή πολυτελών θερέτρων στην Ελλάδα.

Φαίνεται όμως ότι η DCI οδεύει πλέον σε αλλαγή στρατηγικής, με σκοπό τη μετατροπή της σε εταιρία που θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία, καθώς νέοι μέτοχοι που έχουν βάλει πλάτη στα δύσκολα (και έχουν πάρει τον έλεγχο) θέλουν να δουν αποδόσεις στα λεφτά τους, λένε στην αγορά. Η εταιρία τουριστικών ακινήτων την οποία διοικεί ο χαρισματικός σύζυγος της Μαρίνας Βερνίκου, Μίλτος Καμπουρίδης, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Edmond de Rothschild (ναι, των γνωστών τραπεζιτών), δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πώληση περιφερειακών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να επικεντρωθεί στα ακίνητα, για τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις για κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων ή που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αδειοδοτήσεως. Αλλωστε στο νέο διοικητικό συμβούλιο της DCI συμμετέχουν πλέον και τρία μέλη από τους νέους στρατηγικούς επενδυτές: ένας από την αμερικανική Third Point (είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 20,18%), ένας από την Asset Value Investors (8,82%) και ένας από την J.O. Hambro (5,04%).

Η μετοχή της DCI φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει κατά 40% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Οσοι, δε, αγόρασαν μετοχές το 2007, όταν έκαναν 180 λίρες, τώρα που διαπραγματεύονται στις 22 λίρες μάλλον μετανιώνουν για την επιλογή τους. Η εταιρία σήμερα αποτιμάται μόλις στο 37% της λογιστικής αξίας της στο Χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θεωρεί πως ο δανεισμός της και οι προοπτικές κερδοφορίας της δεν δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία.

Χρέος 215.000.000 ευρώ

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2014 το συνολικό χρέος της DCI ήταν 215.000.000 ευρώ. Μετατρέψιμες ομολογίες ύψους 50.000.000 ευρώ και 9.170.000 δολαρίων λήγουν το 2018 και αναμένεται να αυξήσουν περισσότερο το μερίδιο των ξένων στο σχήμα του Μίλτου, αφού θα γίνουν μετοχές.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης γεννήθηκε το 1972 στην Κύπρο όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε με υποτροφία στο ΜΙΤ Μηχανολογία και Μαθηματικά («ξεκίνησα χωρίς να έχω φράγκο» λέει ο ίδιος). Αρχικά εργάστηκε επί δύο χρόνια στην επενδυτική ομάδα real estate της Goldman Sachs για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία και τα πήγε παραπάνω από καλά. Το 1998 μάλιστα η εταιρία τού απένειμε το βραβείο Παγκόσμιας Καινοτομίας. Δεν ήταν δύσκολο συνεπώς να τον «εντοπίσει» ο Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο συνεργάστηκε τα επόμενα πέντε χρόνια. Ιδρυτικό στέλεχος της Soros Real Estate Partners (παγκόσμια εταιρία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας, την οποία ίδρυσε ο Σόρος το 1999), πραγματοποίησε σειρά επενδύσεων σε ακίνητα ανά τον κόσμο. Μιλώντας για την εμπειρία να δουλεύει με τον Σόρος έχει αναφέρει: «Ο τρόπος δουλειάς σε εκτοξεύει. Το ρίσκο. Οι καλοί συνεργάτες».

Το 2004 ο Μίλτος Καμπουρίδης ιδρύει την Dolphin Capital Investors με συνεταίρο του τον επίσης Κύπριο Πιερ Χαραλαμπίδη. Αποφασίζει να κάνει βάση του την Ελλάδα. «Είχα πολλούς λόγους να προτιμήσω να μείνω εδώ, παρότι ο Σόρος μου ζητούσε να κάνω έδρα μου τη Γερμανία» έχει δηλώσει. Η εταιρία ξεκινά πανηγυρικά και το 2005 εισάγεται στην εναλλακτική επενδυτική αγορά (ΑΙΜ) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Είναι η εποχή της μεγάλης διεθνούς ανάπτυξης και ο Καμπουρίδης είναι διορατικός -παρά το νεαρό της ηλικίας του- και προνομιακός συνομιλητής ισχυρών ξένων επενδυτών, λόγω πρότερου επαγγελματικού βίου. Με τρεις αυξήσεις κεφαλαίου συγκεντρώνει 850.000.000 ευρώ, με τη συμμετοχή επενδυτικών οίκων όπως η Blackrock και η Capital. Στην αγορά πολλά έχουν ακουστεί για κάποια αδιευκρίνιστη σχέση του Καμπουρίδη με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ομως ούτε ως μέτοχος εμφανίζεται η κρητική οικογένεια ούτε έχουν διασταυρωθεί ή επιβεβαιωθεί ποτέ αυτές οι φήμες. Πολλοί πάντως το θεωρούν δεδομένο.

Οι επενδύσεις της DCI αρχίζουν να επικεντρώνονται κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό την αγορά τεράστιων εκτάσεων, τη λήψη κατασκευαστικής άδειας και τη δημιουργία στη συνέχεια πολυτελών resorts (ή την πώλησή τους, όπως στην περίπτωση της Μήλου). «Εμείς ούτε developers είμαστε ούτε κατασκευαστές, αλλά επενδύουμε αγοράζοντας γη στην οποία μεταγενέστερα χτίζουμε, αφού εξασφαλίσουμε αδειοδότηση» έχει εξηγήσει σε δηλώσεις του ο Μίλτος Καμπουρίδης. Το 2009 εξαγοράζει πλήρως την Aristo Developers, τη μεγαλύτερη εταιρία οικιστικής ανάπτυξης στην Κύπρο.

«Φυσικά το timing παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα» έχει πει ο Καμπουρίδης. Ετσι, από μια τυχαία γνωριμία του το 2000 με τον ιδιοκτήτη των Aman Resorts στο Λονδίνο προκύπτει το 2012 η ανέγερση του πρώτου στην Ελλάδα ξενοδοχείου της πασίγνωστης ξενοδοχειακής αλυσίδας, του «Amanzoe» στο Πόρτο Χέλι, μια επένδυση ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ. Αλλη σημαντική επένδυση στην οποία συμμετείχε η DCI, ύψους 70.000.000 ευρώ, είναι η δημιουργία του One Athens – σχέδιο πρότυπης οικιστικής ανάπτυξης με στόχο τη μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου στον Λυκαβηττό, που κατασκευάστηκε το 1958 και στέγαζε τη Σχολή Δοξιάδη, σε 26 σύγχρονες πολυτελείς κατοικίες. «Μου κίνησε το ενδιαφέρον από την πρώτη μέρα που το είδα και μόλις διατέθηκε προς πώληση, αδράξαμε την ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε» έχει δηλώσει για το σχέδιο αυτό. Εχει επίσης δραστηριοποιηθεί στην Τζια, στην Κρήτη, στη Βοιωτία, στη Μαγνησία. Στην Κύπρο, η DCI έχει επενδύσει στο παραθαλάσσιο «Venus Rock», σε έκταση 10.000 στρεμμάτων μεταξύ Πάφου και Λεμεσού, που είναι από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα πέντε αστέρων της Ευρώπης.

Περιοχές-φιλέτα

Η DCI επενδύει πάντα σε περιοχές-φιλέτα. Πεποίθηση του Μίλτου Καμπουρίδη άλλωστε είναι, όπως είχε πει δημοσίως πριν από λίγα χρόνια, ότι «τα ακίνητα αποτελούν για την Ελλάδα το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της, με αξία ίσως μεγαλύτερη του 1 τρισ. ευρώ. Αυτό τα καθιστά τον πρώτο με διαφορά τομέα που μπορεί να προσελκύσει ξένες άμεσες και έμμεσες επενδύσεις». Στην ερώτηση πόσο τον ανησυχεί η κρίση στο real estate, ο υπερφιλόδοξος επιχειρηματίας είχε απαντήσει: «Εξαρτάται από το ποιοι είναι οι πελάτες σου. Οι δικοί μας είναι ξένοι και όχι ο μέσος Ελληνας. Επομένως, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει σταθερότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

Οι διεθνείς επενδύσεις της εταιρίας περιλαμβάνουν projects στην Τουρκία, στην Κροατία, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στον Παναμά. Η ανερχόμενη οικονομία του κάνει τη χώρα αυτή ελκυστική για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων διαφόρων ξένων funds και επιχειρηματιών (κυρίως από Βενεζουέλα και Κολομβία) που επενδύουν σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Ο Μίλτος Καμπουρίδης δεν θα μπορούσε, προφανώς, να είναι απών… «Ηδη από το 2006 αρχίσαμε να μελετάμε πού θα μπορούσαμε να επενδύσουμε. Τελικά, το 2008 αγοράσαμε ένα νησί, το Pearl Island, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, την Πόλη του Παναμά. Εκεί κατασκευάζουμε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες αλλά και τη μεγαλύτερη μαρίνα της Κεντρικής Αμερικής. Πήραμε τις άδειες για όλα τα έργα που θα εκτελέσουμε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Η κυβέρνηση του Παναμά είναι ιδιαίτερα φιλική στις επενδύσεις. Εκεί οι επιχειρήσεις έχουν την προτεραιότητα και σημασία έχει να γίνεται η δουλειά γρήγορα και αποτελεσματικά. Η επένδυσή μας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500.000.000 δολάρια».

Το χρήμα ρέει άφθονο, δηλαδή. Ωστόσο πολλοί από τους επενδυτές στην DCI δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ευχαριστημένοι με την πορεία της. Κυκλοφορούν φήμες για το ποιες είναι οι αληθινές τιμές αγοράς γης και για την ύπαρξη ελέγχου στις αγοραπωλησίες, υπάρχουν δε και κύκλοι που μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες, πιθανώς, «φούσκες» στα real estate funds παγκοσμίως.

Στην ελίτ μέσω Μαρίνας

Ο γάμος του το 2005, οπότε το «αστέρι» του μεσουρανούσε χρηματιστηριακά, με τη φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου, κόρη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, τοποθετεί τον Μίλτο Καμπουρίδη στα μεγάλα σαλόνια της αθηναϊκής κοινωνίας.

Ο χαμηλών τόνων ευγενής νεαρός αρχίζει να αλλάζει. Οι θετικές εντυπώσεις λιγοστεύουν. Αυξάνονται συνεχώς οι ψίθυροι και τα σχόλια για προκλητική ζωή σε μια περίοδο που πολλοί άλλοι καταστρέφονται. Το πάθος του είναι τα ταξίδια – έχει επισκεφτεί πάνω από εκατό χώρες!

Θα ζούσε με χαρά στο Λονδίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι και το Σίδνεϊ. «Είναι όλες international, κοσμοπολίτικες και business friendly» έχει πει. Ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι άνθρωπος που ξέρει να ζει τη ζωή του, αλλά μάλλον δυσκολεύεται να παράγει αξία για τους μετόχους του.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...