Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Αεροπλάνο made in Φλώρινα

Απόστρατος αστυνομικός έχει σχεδιάσει το σκάφος, για το οποίο ενδιαφέρεται ακόμα και η NASA

Μονοθέσιο αεροσκάφος made in Florina προκάλεσε ακόμη και το ενδιαφέρον της NASA! Ακούγεται απίστευτο, όμως ένας Ελληνας που ζει στην ακριτική Φλώρινα σχεδίασε και κατασκεύασε το συναρμολογούμενο αεροσκάφος «Αρχων» ή «ARCHON SF 1». Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, απόστρατος πλέον αστυνομικός και πρόεδρος της Αερολέσχης Φλώρινας, κατάφερε να βγάλει στην αγορά ένα μοντέρνο αεροσκάφος, για το οποίο εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές! Στην όψη του θυμίζει μαχητικό, ωστόσο πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το φτιάξει μόνος του, αφού ο κατασκευαστής το πουλάει κομμάτι κομμάτι και ο πελάτης το συναρμολογεί. Μάλιστα υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 500 ώρες προκειμένου να φτιάξει κάποιος το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία και χωρίς να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις. Μετά την παραγγελία του κιτ, μεταφορική αναλαμβάνει να το παραδώσει στο σημείο όπου επιθυμεί ο πελάτης.

Με απλά υλικά

Η ιστορία του συναρμολογούμενου αεροσκάφους, φτιαγμένου με απλά υλικά από ελληνικά χέρια, μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι! Για τον Γιώργο Ηλιόπουλο αποτελεί απλώς την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου. Ενα ταξίδι στον Καναδά πριν από αρκετά χρόνια αποτέλεσε την αφορμή ώστε να γίνει η ιδέα του πράξη και σήμερα το αεροσκάφος «Αρχων» πωλείται σε αρκετά ελκυστική τιμή. Το κιτ συναρμολόγησης κοστίζει 14.650 ευρώ, χωρίς τα μεταφορικά, που ποικίλουν ανάλογα την περιοχή όπου βρίσκεται ο αγοραστής.

Το αεροσκάφος είναι πολύ ελαφρύ, καθώς ζυγίζει μόλις 200 κιλά, ενώ διαθέτει κινητήρα 46 ίππων που διατίθεται εξτρά (κοστίζει στο εμπόριο περίπου 6.000 ευρώ). Τα περισσότερα μέρη του μονοθέσιου είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο αεροναυπηγικής. «Αυτό που το διαφοροποιεί σε σχέση με αντίστοιχα που υπάρχουν στο εξωτερικό είναι ο καινοτόμος σχεδιασμός του. Μάλιστα με προσέγγισαν από τη NASA και μου ζήτησαν να πάω στην Αμερική για να τους παρουσιάσω τα μυστικά του σχεδιασμού, όμως δεν το έκανα» αποκαλύπτει στην «Espresso» ο κατασκευαστής που έχει περάσει ατελείωτες ώρες μέχρι να τελειοποιήσει το αεροσκάφος του.

Αν και δεν είναι ούτε αεροναυπηγός ούτε μηχανικός αεροσκαφών, ο Γιώργος Ηλιόπουλος έχει φτιάξει στο παρελθόν και άλλο αεροσκάφος. Ονομασμένο «Λυγκιστή», από την αρχαία περιοχή της Λυγκιστίδας, ήταν ξύλινο με πρώτη ύλη παλιά έπιπλά του, ενώ τα μηχανικά μέρη του προήλθαν από έναν παλιό κινητήρα αυτοκινήτου. Το δεύτερο αεροσκάφος έγινε από τσίγκους τυπογραφείου, σε κλίμακα 1 προς 6. Χρειάστηκαν πολλή δουλειά και 3.000 τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου, ώστε να προκύψει σε κανονικό μέγεθος ο «Αρχων». Ο κ. Ηλιόπουλος πέρασε διά πυρός και σιδήρου προκειμένου να ολοκληρώσει το εγχείρημά του, αφού -όπως λέει- έμπλεξε με την ελληνική γραφειοκρατία και μη μπορώντας να πάρει άδεια για να πετάξει δοκιμαστικά το αεροσκάφος, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στη γειτονική Ιταλία.

Νίκος Πιτσιακίδης 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...