Ενέσιμη θεραπεία για το διπλοσάγονο

Το νέο φάρμακο θα χορηγείται στους ασθενείς σε ενέσιμη μορφή

Τέλος στην ανάγκη επέμβασης για το διπλοσάγονο βάζει ενέσιμη θεραπεία που μόλις πήρε έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων. Το νέο φάρμακο, με την ονομασία «Kybella», αποδείχτηκε ασφαλές και αποτελεσματικό στη μείωση του διπλοσάγονου, προσφέροντας μόνιμη διάλυση του λίπους στην περιοχή. Η βασική αιτία συσσώρευσης λίπους κάτω από το σαγόνι είναι πρωτίστως το υπερβολικό βάρος.

Παρ’ όλα αυτά, το διπλοσάγονο μπορεί να επηρεάσει και μη παχύσαρκους ανθρώπους, που έχουν φυσιολογικό ή και χαμηλό δείκτη μάζας σώματος. Το Kybella, γνωστό μέχρι πρότινος με την πειραματική ονομασία «ΑΤΧ-101», χορηγείται με πολλές υποδόριες ενέσεις, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις πενήντα και οι οποίες πραγματοποιούνται σε μια συνεδρία διάρκειας 15-20 λεπτών.

Οι ασθενείς μπορούν να κάνουν έως έξι συνεδρίες με συχνότητα μία ανά μήνα, ενώ τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο χρόνος αποθεραπείας έπειτα από κάθε συνεδρία είναι μικρός, ωστόσο όπως και σε όλες τις θεραπείες, δεν λείπουν και από αυτήν οι παρενέργειες. Το 4% των ασθενών παρουσίασε ήπιες νευρικές βλάβες στην περιοχή, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν χωρίς περαιτέρω θεραπεία.

Διάλυση του λίπους

Το φάρμακο περιλαμβάνει μια τεχνητή βερσιόν δεοξυχολικού οξέος, της ουσίας που εκλύεται από το έντερο για τη διάλυση του λίπους και έχει χρησιμοποιηθεί πειραματικά και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης.

Δρα διασπώντας τις εξωτερικές μεμβράνες των λιποκυττάρων, επιτρέποντας στο λίπος που περιέχουν να απορροφηθεί από τον οργανισμό και να αποβληθεί διά της φυσιολογικής οδού. Το αποτέλεσμα θεωρείται μόνιμο, ενώ το κόστος της θεραπείας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Η εν λόγω θεραπεία «γεννήθηκε» ουσιαστικά μέσα από τις στάχτες παλαιότερης μεθόδου που ονομαζόταν Lipo-dissolve και περιείχε δεοξυχολικό οξύ από τα πεπτικά ένζυμα στομάχου αγελάδας.

Πολλοί ασθενείς ωστόσο είχαν παραπονεθεί για ανομοιογενές αποτέλεσμα ή για αναποτελεσματικότητα. Μέχρι πρότινος η μόνη διαθέσιμη επιλογή για τους ασθενείς με διπλοσάγονο ήταν η λιποαναρρόφηση.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ