Τρεις αρκούδες στην ομάδα Καλλιστώ!

Το ειδικό κολάρο με GPS που φόρεσαν οι Γίγαντας, Τουίγκι και Ιριδα στέλνει τη θέση τους κάθε στιγμή

Το ειδικό κολάρο με GPS που φόρεσαν οι Γίγαντας, Τουίγκι και Ιριδα στέλνει τη θέση τους κάθε στιγμή

Νέες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού έκανε η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ. Δεν πρόκειται για τους αποφοίτους κάποιας πανεπιστημιακής σχολής, αλλά για τις αρκούδες Ιριδα, Τουίγκι και Γίγαντα! Τα τρία ζώα θεωρούνται πολύτιμοι συνεργάτες της οργάνωσης, αφού θα μπορούν να δώσουν σημαντικά στοιχεία για τη συμπεριφορά των αρκούδων που ζουν στην Καστοριά και την Κοζάνη. Οι επιστήμονες θα έχουν τις πληροφορίες από πρώτο χέρι, καθώς από τα ειδικά κολάρα που τοποθέτησαν στα μεγαλόσωμα ζώα θα παίρνουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους.

1 24
Οι τρεις αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν από την επιστημονική ομάδα της οργάνωσης. Αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους με ακρίβεια λίγων μέτρων κάθε μία ώρα στέλνοντας SMS μέσω internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη σε πραγματικό χρόνο μέσω ειδικής εφαρμογής. Ο Γίγαντας, που είναι μεταξύ των τριών αρκούδων, είναι το μεγαλύτερο αρσενικό που έχει ποτέ ραδιοσημάνει η Καλλιστώ, καθώς έχει περίμετρο λαιμού 104 εκατοστά και βάρος 300 κιλά! Αντίθετα, η Τουίγκι και η Ιριδα ήταν σχετικά ελλιποβαρείς, κάτι που -σύμφωνα με τους επιστήμονες- είναι πολύ λογικό, καθώς πρόσφατα ξύπνησαν από τον χειμέριο λήθαργο.

Η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ALPINE. Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολάρα θα αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Μέσω της επικοινωνίας τους με δύο πιλοτικούς σταθμούς «έξυπνων» αισθητήρων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και τοποθετηθεί σε υπόγεια τεχνικά περάσματα κατά μήκος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού οι επιστήμονες θα μπορούν να ταυτοποιήσουν την κινητική συμπεριφορά των αρκούδων και ειδικότερα τη χρήση ή όχι των τεχνικών περασμάτων ως ασφαλών διόδων του αυτοκινητοδρόμου. Με τη χρήση των κολάρων και των αποτελεσμάτων τους θα μπορεί να ελεγχθεί και η αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής νέων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, καθώς και η συχνότητα χρήσης των υπόγειων περασμάτων επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή.

2 15

Στο ίδιο πρόγραμμα συνεργάζονται από τον περασμένο Οκτώβριο η Αλκμήνη, η Γαλήνη και η Ζωηρούλα, οι οποίες δίνουν στοιχεία που εμπλουτίζουν τη βάση δεδομένων της οργάνωσης Καλλιστώ, οδηγώντας στη βελτίωση των προσπαθειών της για την άμβλυνση της σύγκρουσης ανθρώπου – μεγάλων σαρκοφάγων.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ