Προς διόρθωση οι «ατέλειες»

Η πρόθεση της υπουργού Ν. Βαλαβάνη να δώσει μελλοντικά τέλος στη φορολόγηση βάσει των τεκμηρίων στα μικρά εισοδήματα

Η πρόθεση της υπουργού Ν. Βαλαβάνη να δώσει μελλοντικά τέλος στη φορολόγηση βάσει των τεκμηρίων στα μικρά εισοδήματα

Την… πρόθεσή της να διορθώσει τις «ατέλειες» της φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να μη φορολογούνται βάσει τεκμηρίων όσοι έχουν πενιχρά εισοδήματα από τόκους, εξέφρασε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Οπως αποκαλύφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2014 απέκτησαν χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα από τόκους καταθέσεων είτε και από ακίνητα, εφόσον το προηγούμενο έτος κατείχαν Ι.Χ. αυτοκίνητα είτε και διέμεναν σε ιδιόκτητες ή δωρεάν παραχωρημένες ή ενοικιαζόμενες κατοικίες υποχρεώνονται να πληρώσουν φέτος υπέρογκους φόρους. Και τούτο γιατί φορολογούνται για εισοδήματα εξωπραγματικά, που προσδιορίζονται με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, εφόσον είναι άγαμοι, ή των 2.500 ευρώ, εφόσον είναι έγγαμοι, καθώς επίσης και με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες που χρησιμοποίησαν.

Συγκεκριμένα, επί της πρόσθετης διαφοράς μεταξύ χαμηλού πραγματικού και υψηλού τεκμαρτού εισοδήματος οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν δηλώσεις καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος με συντελεστή 26%, ο οποίος προσαυξάνεται κατά 55% λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους. Ουσιαστικά, η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων θεωρείται «εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα» και φορολογείται αναλόγως, κάτι που, όπως διευκρίνισε η κυρία Βαλαβάνη, θα διορθωθεί μελλοντικά με νομοθετική παρέμβαση.

Ζήτησαν παράταση για τις δηλώσεις

Παράταση της ισχύουσας καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (έως 30/6) ζήτησε η ΕΣΕΕ κατά τη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η ΕΣΕΕ επίσης πρότεινε: α) έκπτωση του ΦΠΑ κάθε απόδειξης από το εισόδημα, ως κίνητρο για να συλλέγουν αποδείξεις οι πολίτες, β) το ποσοστό που επιβάλλεται ως ποινή για τους μη συνεπείς φορολογουμένους (π.χ. 3% ετησίως για τις 100 δόσεις) να δίνεται αντίστοιχα ως bonus έκπτωσης στους συνεπείς φορολογουμένους, γ) να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στο ανώτατο ποσό οφειλής που καλείται να καταβάλλει ο υπόχρεος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δ) να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων τα ληφθέντα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν παύουν να αποτελούν υποχρεώσεις προς το τελευταίο, όταν οι εγγυήσεις καταπέσουν.
Χθες εξάλλου η κυρία Βαλαβάνη έδωσε παράταση έως τις 26 Ιουνίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση ισχύει και για τη «χρυσή προκαταβολή» (διαγραφή ισόποσων προστίμων). Στις 38 ημέρες διάρκειας της ρύθμισης μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπέρασαν τις 700.000 και αφορούν ρύθμιση χρεών άνω των 5 δισ. ευρώ.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ