Οι τρεις γίνονται εννέα

Ο πρωθυπουργός αντικαθιστά το συμβούλιο αρχηγών με ένα νέο συντονιστικό όργανο.

Παρελθόν ετοιμάζονται να αποτελέσουν σε λίγες μέρες οι καθιερωμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισε να αντικαταστήσει το συμβούλιο αρχηγών με ένα εννεαμελές συντονιστικό όργανο, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, τρεις του ΠΑΣΟΚ και τρεις της ΔΗΜΑΡ. Με το νέο συντονιστικό όργανο, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα παραμένει πλέον μακριά από τις εντάσεις, ενώ κρίνεται ότι θα λειτουργεί καλύτερα και η τρικομματική κυβέρνηση. «Θα αποκατασταθούν οι αρρυθμίες που παρατηρούνταν τους προηγούμενους μήνες, οι οποίες έδιναν τις περισσότερες φορές την εικόνα μάχης εντυπώσεων και όχι ουσίας» μας λένε χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει προχωρήσει στην επόμενη κυβερνητική φάση, της φυγής προς τα εμπρός. Λίαν συντόμως ξεκινά ταξίδια σε χώρες όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, ώστε να φέρει επενδύσεις και να αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Εκ των πραγμάτων, τα ταξίδια αυτά είναι πολυήμερα και κατά συνέπεια δεν θα έχει πάντα τον χρόνο για τρικομματικές συναντήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Ηταν πρόταση του Φώτη Κουβέλη, που είχε κατατεθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός είναι αλήθεια ότι την είχε βρει ενδιαφέρουσα, αλλά δεν ήθελε να φανεί ότι συρόταν πίσω από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, ενώ έκρινε παράλληλα ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα φαινόταν πως το συγκεκριμένο άτυπο όργανο υποσκέλιζε την κυβέρνηση. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έτσι ο κ. Σαμαράς δίνει τη συγκατάθεσή του.

Οπως όλα δείχνουν, στο νεοσυσταθέν διακομματικό όργανο θα μετάσχουν από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του θα μετάσχει με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον επίσης πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και την εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά. Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά θα μετάσχει με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη που έχει καλές σχέσεις και με τους συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς επίσης και με τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, Βασίλη Οικονόμου και Νίκο Τσούκαλη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ