Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

FIFA: «Σεισμός 7 Ρίχτερ»

Ποιοι παράγοντες συνελήφθησαν για οικονομικές απάτες και δωροδοκίες

Ποιοι παράγοντες συνελήφθησαν για οικονομικές απάτες και δωροδοκίες

Λέξεις όπως «συλλήψεις» ή φράσεις όπως «στον… τόπο του “εγκλήματος”» θαρρεί κανείς πως θα ταίριαζαν αποκλειστικά σε αστυνομικό ρεπορτάζ. Ή σε κριτική ταινίας περιπέτειας και δικαστικού περιεχομένου. Η… κινηματογραφική ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν χτες το πρωί οι Αρχές της Ελβετίας, όμως, αναφερόταν στο ποδόσφαιρο. Εστω και σε αυτό που δεν παίζεται στο χορτάρι αλλά στα γραφεία «ατσαλάκωτων», αλλά και πιθανότατα διεφθαρμένων κοστουμαρισμένων στελεχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτής της χώρας, έπειτα από στοιχεία ερευνών του αντίστοιχου υπουργείου των ΗΠΑ και του FBI που ερευνώνται από το 1990(!), προχώρησε στη σύλληψη 7 παραγόντων της FIFA στο πολυτελές ξενοδοχείο «Baur au Lac», με τις κατηγορίες της οικονομικής απάτης κατ’ εξακολουθήση, του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους! Οι 7 συλληφθέντες, στον ίδιο χώρο όπου το 2010 η FIFA ανακοίνωσε τις αμφιλεγόμενες αναθέσεις των Μουντιάλ του 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα, είναι ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζέφρι Ουέμπ, οι Εδουάρδο Λι (πρόεδρος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Κόστα Ρίκα), Χούλιο Ρότσα (πρόεδρος Π.Ο. Νικαράγουας), Εουχένιο Φιγκερέδο (πρώην πρόεδρος CONMEBOL), Ραφαέλ Εσκιβέλ (πρόεδρος Π.Ο. Βενεζουέλας), Χοσέ-Μαρία Μαρίν (πρώην πρόεδρος Π.Ο. Βραζιλίας) και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας, άλλοτε Γ.Γ. της Π.Ο. των Νήσων Κέιμαν…

Οι κατηγορίες αφορούν ποσά άνω των 138.000.000 ευρώ, για παραβάσεις σε οικονομικές χορηγίες από τη δεκαετία του 1990 σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, για διαφθορά, αλλά και για δωροδοκίες στην διαδικασία ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022. Οι ελβετικές Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη άλλων 7 στελεχών επιχειρήσεων, και, παρότι ο Τζέφρι Ουέμπ δήλωσε αθώος, άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην Γ.Γ. της CONCACAF, Τσακ Μπλέιζερ, και οι δύο γιοι τού άλλοτε αντιπροέδρου της FIFA, Τζακ Ουόρνερ, παραδέχτηκαν ήδη την ενοχή τους…

Παράλληλα, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της CONCACAF στο Μαϊάμι για την κατάσχεση αρχείων, ενώ όλοι οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες ξεπλύματος χρήματος, και για τούτο αναμένεται να δικαστούν στις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις, πάντως, δεν επηρεάζουν τη διεξαγωγή των αυριανών εκλογών της FIFA, στις οποίες αντίπαλοι είναι ο νυν πρόεδρος Σεπ Μπλάτερ και ο πρίγκιπας Αλί μπιν αλ Χουσεΐν.
Επιπλέον, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο, ξεκαθάρισε πως η υπόθεση δεν θα επιφέρει νέα ψηφοφορία για τις αναθέσεις των επόμενων δύο Μουντιάλ, που θα διεξαχθούν κανονικά σε Ρωσία και Κατάρ.

Γιώργος Αδαμόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...