Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Είδος προς εξαφάνιση οι «Λύκοι της θάλασσας»

Οι ψαράδες της Πάρου αιχμάλωτοι στον φακό Αυστριακού φωτογράφου

Ενα εκπληκτικό αφιέρωμα στους παραδοσιακούς ψαράδες της Πάρου ετοίμασε ο Αυστριακός φωτογράφος Κρίστιαν Στέμπερ, δημιουργώντας ένα λεύκωμα όπου πρωταγωνιστούν τα σκαμμένα από τον ήλιο και την αλμύρα πρόσωπα, τα καΐκια και οι ιστορίες των Παριανών «Λύκων της θάλασσας», το επάγγελμα των οποίων φθίνει χρόνο με τον χρόνο! «Είναι οι τελευταίοι του είδους τους, απειλούνται με εξαφάνιση» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ το λεύκωμά του με τίτλο «Wolves of the Seas» κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, καθώς παρουσιάστηκε από το μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

4rfwvetgh 6Ο φακός του φωτογράφου από τη Βιένη απαθανάτισε τα ασπρόμαυρα πορτρέτα 31 Ελλήνων ψαράδων στην Πάρο, με τις ρυτίδες να χαράζουν εντυπωσιακά τα πρόσωπά τους! Τα πορτρέτα συνοδεύονται από έγχρωμες φωτογραφίες των καϊκιών τους αλλά και από τις προσωπικές ιστορίες τους.

Ελληνική παράδοση

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υψηλής αισθητικής αξίας βιβλίο που τιμά τους πρωταγωνιστές του και την ελληνική ναυτική παράδοση. Ο Στέμπερ χρειάστηκε πέντε χρόνια και πολλά ταξίδια στην Ελλάδα. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι οι παραδοσιακοί Ελληνες ψαράδες είναι μοναδικοί.

«Είναι ένα ξεχωριστό είδος ανθρώπου. Γι’ αυτούς υπάρχει μόνο η βάρκα, η θάλασσα και το ψάρι» δήλωσε στο CNN. Οπως σημείωσε, το πάθος τους για το υγρό στοιχείο είναι τόσο μεγάλο που έδειξαν πλήρη αδιαφορία για τη δουλειά του, παρότι συμμετείχαν σε αυτή: «Το 2012 έκανα μια έκθεση στην Πάρο και τους κάλεσα (…) Τελικά ήρθε μόνο ένας! Οι οικογένειές τους ήρθαν, οι σύζυγοι και τα αδέλφια. Τους υπόλοιπους δεν τους νοιάζει».

Το πάθος των Παριανών ψαράδων με το Αιγαίο και το καΐκι αποτυπώνεται ακόμη καλύτερα στα δικά τους λόγια. «Αν δεν βλέπω τη θάλασσά μου, δεν ζω» λέει ο Βαγγέλης Παρούσης, ενώ ο Αλέξανδρος Κρίτσας δηλώνει: «Η βάρκα θα σου δείξει τι είναι ζωντανό και αγαπάει τη ζωή το ίδιο με εμάς τους ανθρώπους. Της αρέσει να ζει μαζί με τους ανθρώπους. Οπως τα δελφίνια παίζουν με αυτήν, έτσι κάνει κι αυτή μαζί μας».

Από την άλλη, το λεύκωμα τονίζει το αβέβαιο μέλλον του παραδοσιακού επαγγέλματος: «Τα μισά από τα καΐκια που φωτογράφισα το 2010 δεν υπάρχουν πια. Καταστράφηκαν, εγκαταλείφθηκαν ή πουλήθηκαν σε τουρίστες. Από τη στιγμή που κανένας δεν θέλει πια να γίνει ψαράς, η τέχνη του ψαρέματος και μια χιλιόχρονη παράδοση πεθαίνουν».

Εκστρατεία για την έκδοση του λευκώματος

Η δημιουργία του λευκώματος έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά για την έκδοσή του ο Κρίστιαν Στέμπερ ζητεί τη βοήθεια του κοινού.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με τη μέθοδο του crowdfunding, μέσα από τη γνωστή ιστοσελίδα indiegogo.com.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται επίσης στην ιστοσελίδα www.lupimaris.com και στη σελίδα του Στέμπερ στο facebook (facebook.com/Christian.Stemper.Photography).

Αυτόν τον καιρό ο Αυστριακός φωτογράφος σχεδιάζει ένα νέο πρότζεκτ για την Πάρο, με αντικείμενο τα αγροτικά επαγγέλματα και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που απειλούνται με εξαφάνιση.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...