Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Τροπικό φύκι απειλεί τον βυθό στη Νάουσα της Πάρου!

Ανησυχία στους κατοίκους και τους ψαράδες, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα

Συναγερμός έχει σημάνει στο νησί της Πάρου από την εμφάνιση του άκρως επικίνδυνου τροπικού φυκιού Caulerpa Racemosa, που έχει την τάση να συμπεριφέρεται σαν εισβολέας στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Το θαλάσσιο φύκι ξενιστής, που έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλές υποθαλάσσιες περιοχές του ελλαδικού χώρου, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του και στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους και κυρίως στους εκατοντάδες αλιείς που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους, τη βιολογική καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2013, το φύκι ξενιστής εντοπίστηκε στον βυθό της εισόδου του κόλπου της Νάουσας στην Πάρο, που αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς τουριστικούς οικισμούς του νησιού, με χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο!

Το τροπικό φύκι με την επιστημονική ονομασία Caulerpa Racemosa χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα επιβλαβή δράση του, αφού έχει την ικανότητα να καταστρέφει τους υποθαλάσσιους βιότοπους και να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σχηματίζοντας απέραντα πράσινα λιβάδια μονοκαλλιέργειας που καλύπτουν τη χλωρίδα, με συνέπεια να μειώνονται οι τροφές των φυτοφάγων θαλάσσιων οργανισμών και ψαριών, ενώ συμβάλλει στη μεταβολή της σύνθεσης των βιότοπων που αποτελούν καταφύγιο για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς. Ηδη η ανάπτυξή του σε θαλάσσιες περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κροατίας και της Αλβανίας είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων οργανισμών.

Επικίνδυνο

Η κλιματική αλλαγή, που προκάλεσε τη μεταφορά σπόρων σε μεγάλες ποσότητες από τροπικές θάλασσες, ήταν η αιτία που το φύκι ξενιστής εισέβαλε στα νερά της Μεσογείου, όπου αναπτύσσεται με μεγάλη ευκολία σε όλους τους τύπους θαλάσσιων αμμωδών και βραχωδών πυθμένων, ενώ στην επέκτασή του συμβάλλουν τα αλιευτικά εργαλεία, τα αγκυροβόλια σκαφών, ακόμη και τα θαλάσσια ρεύματα.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά και ερευνά τη συμπεριφορά του επικίνδυνου φυκιού, προτείνοντας παράλληλα μέτρα, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των επιπτώσεων που προκαλεί στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς εκφράζονται σοβαροί φόβοι πως οι τεράστιες καταστροφές που προκαλεί στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμες!

Το ανησυχητικό φαινόμενο των θαλάσσιων εισβολών δεν είναι καινούργιο. Ο διασημότερος «εισβολέας» που έφτασε στη χώρα μέσω θαλάσσης εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια στην Κρήτη και δεν ήταν άλλος από τον λαγοκέφαλο, δηλητηριώδες ψάρι που είναι πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο, επειδή περιέχει ισχυρή τοξίνη.

Ιδιαίτερα επικίνδυνος έχει αποδειχθεί πως είναι και ο limax, ένας… γυμνοσάλιαγκας που έφτασε στην Ελλάδα από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, και έχει την τάση να εξαφανίζει όποιο φυτό βρεθεί στον δρόμο του!

Ανδρέας Αξιώτης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...