Κάμερα, μαντίλι και γυμνή τέχνη

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για τη σημασία του «όμορφου» με μοντέλα τους ίδιους τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Αίσθηση προκαλεί η ομαδική έκθεση των φωτογραφικών ομάδων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στην οποία μεταξύ των εκθεμάτων είναι και γυμνές φωτογραφίες των ίδιων των φοιτητών, που ποζάρουν ως γυμνά μοντέλα στον φακό της Αρτεμης Μάλτα. Η έκθεση φωτογραφίας προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, καθώς -αν μη τι άλλο- είναι ιδιαίτερη και, όπως θεωρούν αρκετοί, πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.

Οπως αναφέρει η ίδια η Αρτεμις Μάλτα: «Εναυσμα της έκθεσης είναι η γενικευμένη αντίληψη σχετικά με το “όμορφο”. Ιδιαίτερα αυτή που αναπαράγεται και υπαγορεύεται από τη μαζική κουλτούρα και τα μέσα ενημέρωσης. Η δική μου προσέγγιση δεν αναγνωρίζει ελαττώματα αλλά χαρακτηριστικά και όλα τα χαρακτηριστικά είναι όμορφα, γιατί έχουν κάτι να πουν».

Ολα κι όλα όσα χρησιμοποίησε η φωτογράφος για τους 12 φίλους της που πόζαραν σε ένα δωμάτιο ήταν ένα μαντίλι και η κάμερά της! «Δίνοντας στον καθέναν και στην καθεμία το μαντίλι πρότεινα να καλύψουν οι ίδιοι κάτι όχι όμορφο. Κάποιοι δεν έκρυψαν τίποτα και κάποιοι πολλά. Κάποιοι ένιωσαν αμέσως άνετα και ασφαλείς, κάποιοι άλλοι χρειάστηκαν λίγο χρόνο. Η διαδικασία έπαιξε τον ρόλο της, όπως και ο χώρος και η σχέση μου μαζί τους. Σαν απόρροια όλου αυτού, μια συνειδητοποίηση: Τα πρότυπα ομορφιάς υπάρχουν και ίσως θα υπάρχουν για πάντα, η επίδραση όμως που έχουν στον καθέναν και στην καθεμία από εμάς είναι διαφορετική, πάντα μεταβαλλόμενη, όχι προκαθορισμένη και σχετική».

Η πρωτότυπη έκθεση των φωτογραφικών ομάδων του πανεπιστημίου διοργανώνεται στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας και έχει τίτλο «Η φωτογραφία στο ΑΠΘ». Συμμετέχουν οι φωτογραφικές ομάδες του ΑΠΘ, η φωτογραφική λέσχη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΦΛΑΣ, ο φωτογραφικός όμιλος ΑΠΘ (ΦΟΑΠΘ), η ομάδα του Πολύδρομου, η Phototopos και η Αρτεμις Μάλτα. Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και πραγματοποιείται στο αμαξοστάσιο του δήμου, θα διαρκέσει έως και τις 24 Ιουνίου.

Γυμνά μοντέλα οι ίδιοι οι φοιτητές του ΑΠΘ στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη:

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ