Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

«Ορφανά» τα Playmobil

Ο Χορστ Μπραντστέτερ, ο δημιουργός τής θρυλικής σειράς παιχνιδιών, «έσβησε» στα 81 του έπειτα από σύντομη μάχη με βαριά ασθένεια

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο «μπαμπάς» του Playmobil. Ο Χορστ Μπραντστέτερ, ιδιοκτήτης της εταιρίας παιχνιδιών Geobra – Brandstätter, γνωστής για τη δημιουργία της θρυλικής σειράς πλαστικών παιχνιδιών τη δεκαετία του ’70, πέθανε στις 3 Ιουνίου, ύστερα από σύντομη μάχη με βαριάς μορφής ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η εταιρία μόλις χτες.

t545u5ueyh 1Ο Μπραντστέτερ, βρισκόταν στη 1.638η θέση της λίστας δισεκατομμυριούχων του περιοδικού «Forbes», με συνολική περιουσία ύψους 1.000.000.000 ευρώ, που αποκτήθηκε εξ ολοκλήρου μέσα από την ενασχόλησή του με το παιδικό παιχνίδι. Η Geobra – Brandstätter είναι η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής παιχνιδιών της Γερμανίας και πραγματοποιεί εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες.

Παγκόσμια επιτυχία

Η «καταγωγή» της εταιρίας ωστόσο είναι λιγότερο glamorous, καθώς το 1876, όταν η οικογένεια Μπραντστέτερ αποφάσισε να την ιδρύσει, κατασκεύαζε επενδύσεις για φέρετρα. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στα τηλέφωνα και στις ταμειακές μηχανές, μέχρι που το 1952 ανέλαβε τα ηνία της ο 19χρονος τότε Χορστ Μπραντστέτερ, ο οποίος έστρεψε το ενδιαφέρον της επιχείρησης στην κατασκευή πλαστικών παιχνιδιών κάνοντας το χούλα-χουπ best seller έως τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Η μεγάλη παγκόσμια επιτυχία ήρθε όμως το 1971, όταν ζήτησε από τον επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης να σχεδιάσει ένα νέο παιχνίδι. Το 1974 έκανε λοιπόν το ντεμπούτο της μια σειρά από ιππότες με κράνη, Αμερικανούς ιθαγενείς και χτίστες.

Σήμερα, η εταιρία έχει εκτιμάται πως έχει κατασκευάσει περίπου 2.600.000.000 «χαρακτήρες», ενώ σειρά Playmobil απαρτίζεται από 30 διαφορετικά θέματα. Ο ετήσιος τζίρος της εταιρίας, η οποία έχει το κεντρικό εργοστάσιο παραγωγής της στο Ντιτενχόφεν της Γερμανίας, υπολογίζεται στα 595.000.000 ευρώ, ενώ το Playmobil FunPark στο Τσίρντορφ εκτιμάται ότι προσελκύει περισσότερους από 700.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Εκτός από την επιχειρηματική του δράση, ο Μπραντστέτερ είχε και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της σωματικής άσκησης στα παιδιά. Μέσα από το ίδρυμά του δώριζε «πειρατικά πλοία» σε νηπιαγωγεία της περιοχής. Το 1993 τιμήθηκε με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας της Γερμανίας.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...