Ενα  «τσίμπημα » βάζει τέλος στο γλαύκωμα!

Ενεση εισάγει καθετήρα για παροχέτευση υγρού στο μάτι

Ενεση εισάγει καθετήρα για παροχέτευση υγρού στο μάτι

Επαναστατική μέθοδος υπόσχεται τη θεραπεία του γλαυκώματος με μια απλή ένεση! Το γλαύκωμα ανήκει σε ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που οδηγούν σε προοδευτική και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης εξαιτίας της βλάβης του οπτικού νεύρου. Ο βασικότερος παράγοντας της καταστροφής του είναι η αυξημένη πίεση του ματιού, εξαιτίας της παρεμπόδισης της αποχέτευσης του οφθαλμικού υγρού, που συμβαίνει για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Χειρουργοί οφθαλμίατροι στη Βρετανία έχουν ήδη προχωρήσει στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος με τη χρήση μιας απλής ένεσης, με την οποία εισάγουν στο μάτι έναν μικροσκοπικό εύκαμπτο καθετήρα, που βοηθά στην παροχέτευση του υγρού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τοποθέτηση του μικρού αυτού καθετήρα -ονομάζεται Xen Gel Stent- είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη σε σύγκριση με τις κλασικές μεθόδους.

Οπως εξηγεί ο Κιθ Μπάρτον, χειρουργός οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Moorfields στη Βρετανία: «Η νέα μέθοδος είναι λιγότερο επεμβατική, με ελάχιστες επιπλοκές και γρηγορότερη ανάρρωση. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μερικά λεπτά, σε αντίθεση με την κλασική επέμβαση που χρειάζεται μισή και πλέον ώρα. Με την καθιερωμένη τραμπεκουλεκτομή απαιτούνται δύο με τρεις μήνες για να αναρρώσει το μάτι, ενώ με τη νέα μέθοδο ο χρόνος αυτός μειώνεται κατά πολύ και φτάνει τις τέσσερις εβδομάδες».

Ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι η διαδικασία δεν είναι ακόμη «τέλεια», καθώς έχει ποσοστό επιτυχίας 75%-80% στην αντιμετώπιση της μείωσης της υψηλής πίεσης του ματιού, ενώ η κλασική μέθοδος αγγίζει το 90%. Ο Βικ Σάρμα, χειρουργός οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου, δηλώνει πολύ ευχαριστημένος με το Xen Gel Stent, καθώς το θεωρεί πιο αποτελεσματικό και χωρίς τη μετεγχειρητική ενόχληση της κλασικής επέμβασης. Τονίζει παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ακόμη είναι αρκετά ακριβό, με το κόστος να ανέρχεται στη Βρετανία περίπου στα 8.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι διεθνώς 67.000.000 άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα και ότι οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν! Η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ