Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Στα σκαριά φορολογικές (απ)αλλαγές

Αδικίες και στρεβλώσεις της νομοθεσίας αναμένεται να διορθωθούν σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η Βαλαβάνη

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται στα σκαριά. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να παρέμβει διορθωτικά σε συγκεκριμένα σημεία της φορολογικής νομοθεσίας, που προκαλούν επιβαρύνσεις στους φορολογουμένους, καθώς και σε άλλα σημεία που προκαλούν αδικίες και στρεβλώσεις.

Ρυθμίσεις όσον αφορά τη φορολογία δωρεών, ενεργοποίηση τεκμηρίων διαβίωσης, όταν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, καθώς και την αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος όταν καταβάλλεται εφάπαξ περιλαμβάνει μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, με στόχο τη διόρθωση στρεβλώσεων και αδικιών στη φορολογική διαδικασία. Ετσι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες:

Η κυβέρνηση επιδιώκει λύση στο πρόβλημα της ακραίας φορολόγησης χιλιάδων φορολογουμένων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή και από ακίνητα. Δηλαδή, να αλλάξει η ρύθμιση που προβλέπει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης τα 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή και από ακίνητα, ανεξάρτητα αν έχει στην κατοχή του κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Με το νέο καθεστώς, με άλλα λόγια, δεν θα ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν μόνο αυτά τα εισοδήματα και έχουν στην κατοχή τους ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και ένα σπίτι.

Εξετάζεται όσοι μισθωτοί έχουν εισοδήματα από μπλοκάκια να φορολογηθούν ως μισθωτοί για το σύνολο του εισοδήματός τους αθροιστικά. Σημειώνεται ότι οι μισθωτές υπηρεσίες φορολογούνται με τις κλίμακες από 22% έως 42%, ενώ το μπλοκάκι ξεκινάει από το 26%, πάει στο 33% μετά τα 55.000 ευρώ και παίρνει την ανιούσα για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Επιδιώκεται να υπάρξουν αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών στον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της έκπτωσης φόρου 2% για τους φορολογουμένους που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Εξετάζεται επίσης η εξαίρεση από την καταβολή του φόρου, για τις δωρεές που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic».

Στο τραπέζι εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου παραμένει -λόγω και των διαπραγματεύσεων- και η πρόταση φορολόγησης αποζημιώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Τα εισοδήματα αυτά σε πρώτη φάση θα φορολογούνται με 20%, δηλαδή ο υπάλληλος θα παίρνει λιγότερα χρήματα στο χέρι, ενώ στη συνέχεια τα εισοδήματα αυτά θα προστίθενται στο υπόλοιπο εισόδημα και θα φορολογούνται με την κλίμακα από 22% έως και 42%.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...