Ενας σωτήρας για 2.000.000 μωρά!

«Ο ανθρωπος με το χρυσό χέρι», ο Τζέιμς Χάρισον, διαθέτει ένα σπάνιο αντίσωμα που αναστρέφει την αιμολυτική νόσο των νεογνών

Στην ηλικία του οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν να προσφέρουν τον πλούτο της σοφίας τους. Ο Αυστραλός Τζέιμς Χάρισον ωστόσο, στα 78 του, προσφέρει ζωή. Γνωστός ως «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», σχεδόν κάθε εβδομάδα τα τελευταία 60 χρόνια δίνει πλάσμα αίματος, σώζοντας έτσι τη ζωή 2.000.000 μωρών!

Τι έκανε όμως έναν άνδρα στα 18 χρόνια του να αποφασίσει να δίνει συστηματικά αίμα; Ο Χάρισον σε πολύ μικρή ηλικία πέρασε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που τον ευαισθητοποίησε πολύ σε θέματα όπως η αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων.

«Το 1951 υποβλήθηκα σε επέμβαση αφαίρεσης του πνεύμονά μου και ήμουν δεκατέσσερα. Οταν βγήκα από το χειρουργείο, δύο ημέρες μετά, ο πατέρας μου μου εξήγησε τι είχε συμβεί. Μου είπε ότι μου έγινε μετάγγιση δεκατριών μονάδων αίματος και ότι η ζωή μου σώθηκε από άγνωστους ανθρώπους. Ηταν και ο ίδιος αιμοδότης, οπότε είπα ότι όταν μεγαλώσω, θα γίνω και εγώ» εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο CNN.

Το είπε και το έκανε, σύντομα όμως ανακάλυψε ότι η απόφασή του ήταν πολύ πιο σημαντική για τους συνανθρώπους του απ’ ό,τι είχε αρχικά φανταστεί. Στις φλέβες του «έτρεχε» ένα σπάνιο αντίσωμα, το οποίο διαπιστώθηκε από τους γιατρούς τη δεκαετία του ’60 ότι μπορούσε να αναστρέψει τη μοιραία αιμολυτική νόσο των νεογνών, η οποία αποδείχτηκε μοιραία για πολλά μωρά. Οι γιατροί, βασισμένοι στο αίμα του Χάρισον, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ένεση, γνωστή ως anti-D, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία αιμολυτικών για τα μωρά αντισωμάτων στον οργανισμό των εγκύων, των οποίων ο τύπος αίματος είναι ρέζους αρνητικό.

Σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό, γι’ αυτόν τον λόγο ο Χάρισον ευθύνεται για τη σωτηρία περισσότερων από 2.000.000 μωρών.

Οι γιατροί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο γιατί ο Χάρισον έχει αυτό το πολύ σπάνιο αντίσωμα στο αίμα του, ωστόσο εικάζουν ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα των μεταγγίσεων στις οποίες υποβλήθηκε μικρός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ