Survivor χωρίς μετρητά

Δραματικές σκηνές διαδραματίζονται ανά την Ελλάδα, με έντρομους πολίτες να τρέχουν να προμηθευτούν ρύζι, ζυμαρικά και γάλα, ενώ οι αντλίες καυσίμων στα βενζινάδικα «στεγνώνουν» και στα ΑΤΜ παραμένει ο πανικός!

Αγωνία με λαχτάρα και ουρές

Δραματικές σκηνές διαδραματίζονται ανά την Ελλάδα, με έντρομους πολίτες να τρέχουν να προμηθευτούν ρύζι, ζυμαρικά και γάλα, ενώ οι αντλίες καυσίμων στα βενζινάδικα «στεγνώνουν» και στα ΑΤΜ παραμένει ο πανικός!

Στο κλίμα αγωνίας των τελευταίων ημερών προστέθηκαν ο φόβος και η ένταση μετά και το κλείσιμο των τραπεζών. Οι πολίτες σπεύδουν σε κατάσταση αλλοφροσύνης να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, ενώ το αδιαχώρητο επικρατεί σε μπακάλικα και υπεραγορές τροφίμων.

t3525ttg 2Στα Τρίκαλα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας κόσμος περίμενε να ανοίξουν οι πόρτες των σούπερ μάρκετ (!) κι όταν έγινε αυτό, ξέσπασαν «μάχες» στα ράφια για ένα πακέτο μακαρόνια, χαρτιά υγείας και ρύζι. Στους δρόμους των Χανίων επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο, με τους οδηγούς να σπεύδουν να βάλουν βενζίνη στα οχήματά τους, ενώ οι πολίτες πήγαιναν ακόμα και πεζοί σε πρατήρια κρατώντας μπιτόνια για να τα γεμίσουν, ώστε να εξασφαλίσουν καύσιμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος συνιστά ψυχραιμία: «Οι πολίτες είναι πανικόβλητοι. Ανοιξα το κατάστημά μου στις 7.30 το πρωί και μέχρι τις 10.00 τα αποθέματά μου, που θα έπρεπε να κρατήσουν μέχρι αύριο το απόγευμα, είχαν τελειώσει. Ομως προβλέπω ότι σύντομα θα επέλθει ηρεμία. Ηδη γεμίζουν ξανά οι δεξαμενές».

Στο μεταξύ, τα ΑΤΜ έχουν πάρει «φωτιά» και στη Λέσβο, με τους κατοίκους να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές προσδοκώντας να πάρουν κάποια χρήματα από τις καταθέσεις τους. Μάλιστα όσοι βρήκαν άδεια τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων εξοργίστηκαν, ενώ άλλοι ξέσπασαν σε δάκρυα από την ένταση και την ταλαιπωρία!

Ανάλογες ήταν οι εικόνες στη Λευκάδα, ενώ σε Κεφαλλονιά και Κέρκυρα εκτός από τους ντόπιους στην ουρά μπήκαν και οι τουρίστες, οι οποίοι πήγαιναν στα ΑΤΜ… ακόμα και με πούλμαν! Στη Θεσσαλονίκη οι επικεφαλής των δύο σωματείων του κλάδου καυσίμων έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά του νομού και συνέστησαν στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Χρηστικός οδηγός επιβίωσης (μετά την επιβολή των μέτρων) στις τραπεζικές συναλλαγές

Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μέσω των ΑΤΜ έχουν μπει πλέον στη ζωή των Ελλήνων. Τι σημαίνει όμως η επιβολή capital controls και πώς θα επηρεάσει την οικονομία και την καθημερινότητα; Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα έδωσε και η ίδια η κυβέρνηση, δημοσιεύοντας για την ενημέρωση των πολιτών έναν χρηστικό κατάλογο.

1. Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ και τι ισχύει με συνδεδεμένους λογαριασμούς;
Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ ανά κάρτα. Το ίδιο όριο ισχύει και για συνδεδεμένους λογαριασμούς. 

2. Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;
Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου.

3. Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;
Ανάληψη μετρητών γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60 ευρώ), επιβαρύνεται με το επιτόκιο και την προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση. 

4. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα μου για να κάνω αγορές;
Μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση. Οι κάτοχοι καρτών που έχουν εκδοθεί από τραπεζικό ίδρυμα του εξωτερικού μπορούν να τις χρησιμοποιούν για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, επίσης μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση. Πάντως κάποιες επιχειρήσεις δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες.

5. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα μου για αγορές στο ίντερνετ;
Μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

6. Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα;
Οι πληρωμές θα γίνονται μέχρι το όριο που οριζόταν πριν. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν, ενώ δεν θα εκδίδονται νέες. 

7. Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω ίντερνετ/web banking/phone banking κ.λπ. ή και να κάνω πληρωμές;
Θα γίνονται κανονικά, εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

8. Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

9. Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;
Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

10. Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω λογαριασμούς, Εφορία, δάνειο κ.λπ.;
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

11. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες, στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, μέσω των ΑΤΜ, με καταβολή μετρητών στα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.λπ.) στις κατά τόπους ΔΟΥ. Ομως, αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

12. Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου;
Οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, από ΑΤΜ, αλλά δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για συνέπειες αν κάποιος δεν πληρώσει άλλους.

13. Πώς θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);
Γι’ αυτή την περίπτωση αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

14. Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά;
Κατά την κυβέρνηση θα ανοίξουν 850 υποκαταστήματα την Πέμπτη και θα δοθούν 240 ευρώ (60 επί 4 ημέρες) σε κάθε συνταξιούχο, άρα όριο 60 ευρώ ημερησίως.

15. Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;
Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως επίσης μπορεί να γίνει είσπραξη επιταγών, ώστε να πληρωθεί το προσωπικό. 

16. Τι γίνεται με τις επιταγές;
Προβλέπεται αναστολή των ημερομηνιών λήξης τους (και των δικαστικών). 

17. Τι συμβαίνει με τις καταθέσεις;
Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, απαντούν κυβερνητικές πηγές. 

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ