Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Σφήνα» ΑΝΤ1 για Νίκο Μουτσινά

Σε σύγχυση βρίσκεται ο Νίκος Μουτσινάς σχετικά με το...

Ξανά ισόβια στη Βουλγάρα που είχε σκοτώσει τον καπετάνιο σύζυγό της

Μεγάλη ανατροπή φέρνει στην υπόθεση της 59χρονης Βουλγάρας, η...

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Evgenia

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Evgenia,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Παντζάρια, βιταμίνη D κατά της τριχόπτωσης!

Οι ουσίες που παράγουν στα χέρια ερευνητών οι οποίοι υπόσχονται να βάλουν σύντομα τέλος στην απώλεια μαλλιών

Από τις μέλισσες στα παντζάρια και από μικρά «τραύματα» στο τριχωτό της κεφαλής στα βλαστοκύτταρα, οι προσπάθειες είναι πολλές αναφορικά με την εύρεση θεραπείας κατά της τριχόπτωσης.

Η απώλεια μαλλιών, που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο και η φαλάκρα, που «ενδημεί» στο ήμισυ των ανδρικών κεφαλών, μπορεί στο άμεσο μέλλον να αποτελούν παρελθόν, χάρη σε καινοτόμες θεραπείες που αναπτύσσονται από ειδικούς σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Εχθρός για τους άνδρες είναι η διυδροτεστοστερόνη (DHT), παράγωγο της τεστοστερόνης που προκαλεί τα θυλάκια των τριχών να παράγουν ολοένα λεπτότερες τρίχες, μέχρι την απώλεια της ικανότητας παραγωγής. Τελευταία, εταιρία εστίασε την προσοχή της σε ξεχασμένη θεραπεία του 2007, που αφορά την πρόκληση πολύ μικρών οπών στο κεφάλι, στις οποίες αναπτύσσονται εν συνεχεία νέα τριχοθυλάκια.

Μία ακόμη ευοίωνη θεραπεία έρχεται από την πρόπολη, ουσία που παράγουν οι μέλισσες και η οποία δοκιμάστηκε στο πανεπιστήμιο του Χοκάιντο (στην Ιαπωνία) σε ποντίκια. Αποτέλεσμα ήταν να αναπτύξουν νέες τρίχες. Οπως διαπιστώθηκε, η πρόπολη, γνωστή ήδη για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, ενθάρρυνε την ανάπτυξη των κερατινοκυττάρων, που συμβάλλουν στη δημιουργία στελέχους της τρίχας και στην παραγωγή θύλακα.

Ελπιδοφόρα δείγματα κατά της αλωπεκίας έχει δώσει εξάλλου το Baricitinib, φάρμακο πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και νόσου των νεφρών, το οποίο χορηγείται επίσης ως θεραπεία για τον καρκίνο. Οπως διαπιστώθηκε, έχει αποτελέσματα και στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας, την κατά τόπους δηλαδή απώλεια μαλλιών.

Αρωγός στην αντιμετώπιση της φαλάκρας είναι και η μινοξιδίλη, ουσία που συμβάλλει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην παροχή περισσότερου οξυγόνου και ανόργανων συστατικών στα θυλάκια.

«Οπλα» στη μάχη

Σε πρόσφατη μελέτη εντοπίστηκε επίσης ότι το 91% ατόμων με γυροειδή αλωπεκία είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Πλέον οι επιστήμονες αναζητούν τα αίτια -ενδεχομένως- στο ότι τα άτομα με αλωπεκία μένουν περισσότερο στο σπίτι τους, οπότε δεν τα βλέπει ο ήλιος ώστε να παράγουν αρκετή βιταμίνη D. «Οπλα» στη μάχη κατά της φαλάκρας είναι επίσης τα παντζάρια, επειδή περιέχουν β-λαΐνη και καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες, απαραίτητες σε καταστάσεις όπως η αλωπεκία. Τα παντζάρια έχουν επίσης καλά επίπεδα πρωτεΐνης, σιδήρου, μαγγανίου, χαλκού, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέως, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.

Στη μάχη κατά της απώλειας μαλλιών μπήκαν και τα βλαστοκύτταρα, καθώς αυτό το διάστημα γίνονται αρκετές μελέτες που εξετάζουν τον ρόλο τους στη θεραπεία της φαλάκρας. Ανάμεσά τους το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sanford-Burnham στις ΗΠΑ, όπου οι ειδικοί κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινη τρίχα σε ποντίκια. Το επόμενο βήμα θα είναι η μεταμόσχευσή της σε ανθρώπους.

Επειδή η απώλεια μαλλιών είναι γενετικό χαρακτηριστικό, όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο επιτυχείς είναι οι θεραπείες. Απαιτείται εξέταση DNA, ώστε να διαπιστωθεί η πιθανότητα απώλειας των μαλλιών. Αν αυτή είναι μεγάλη, τότε επιβάλλεται η έγκαιρη έναρξη προληπτικής αγωγής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...