Το μεγάλο φαγοπότι στο ΑΠΘ

Καθηγητές στο «πάρτι» αποδεικνύονται μέλη της επιτροπής του ΕΛΚΕ, με φοροδιαφυγή -μεταξύ άλλων- πάνω από 37.000.000 ευρώ

Μεγάλο σε έκταση και διάρκεια ήταν το «φαγοπότι» στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, όπως δείχνουν τα ευρήματα των αρμόδιων οικονομικών επιθεωρητών, που παραδόθηκαν στον εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο.

Μάλιστα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν από το ΣΔΟΕ τα μέλη της επιτροπής που διαχειρίζεται τα κονδύλια και άλλα εμπλεκόμενα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στη λίστα των ευρημάτων που προέκυψαν από την έρευνα σε βάθος αρκετών χρόνων περιλαμβάνεται φοροδιαφυγή που εκτιμάται ότι (μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις) μπορεί να ξεπεράσει τα 37.000.000 ευρώ.

Οπως διαπιστώθηκε, μεγάλο μέρος των επιστημονικά υπευθύνων (μέλη ΔΕΠ) δεν δήλωναν στις φορολογικές δηλώσεις τις αποζημιώσεις που λάμβαναν σε ερευνητικά προγράμματα του ΕΛΚΕ. Ακόμη, διαπιστώθηκαν δαπάνες ύψους 90.000 ευρώ σε γεύματα για τα οποία δεν προκύπτει από τα παραστατικά ότι συνέβαλαν στους σκοπούς των ερευνητικών προγραμμάτων, διπλοπληρωμές για αποζημιώσεις μετακινήσεων καθηγητών από διαφορετικούς φορείς για την ίδια αιτία, αλλά και μετακινήσεις που θεωρείται αδύνατον να έγιναν, και μη απόδοση του 15% στον ΕΛΚΕ ανά αμοιβή από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος από μέλη ΔΕΠ.

Κακοδιαχείριση

Επιπλέον εντοπίστηκαν ενδείξεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων από την Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ που αναλάμβανε να εκτελέσει ερευνητικά έργα του ΕΛΚΕ, εικονικά και παραποιημένα παραστατικά, ύψους 340.000 ευρώ, σε δαπάνες ερευνητικών προγραμμάτων τεσσάρων καθηγητών του ΑΠΘ και μη νόμιμη πληρωμή ύψους 4.500.000 ευρώ από τον ΕΛΚΕ του ΑΠΘ για συμβάσεις συνεργατών των επιστημονικά υπευθύνων, στο πλαίσιο ερευνητικών έργων με αναδρομικές ημερομηνίες έναρξης.

Η κακοδιαχείριση των διαθεσίμων του ΕΛΚΕ την περίοδο 2005-2010 αφορά επίσης την πλημμελή διαχείριση ποσού 1.055.865,55 ευρώ ως προκαταβολές για δαπάνες δικαιούχων προγράμματος από μέλος ΔΕΠ χωρίς να αποδεικνύεται η ολική ή μερική καταβολή τους με παραστατικά, ακόμη και αμφίβολες μετακινήσεις των μελών ΔΕΠ σε προορισμούς χωρίς διόδια, από τις οποίες ορισμένοι καθηγητές εισέπρατταν έως και 28.000 ευρώ ετησίως!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ