Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Το μεγάλο φαγοπότι στο ΑΠΘ

Καθηγητές στο «πάρτι» αποδεικνύονται μέλη της επιτροπής του ΕΛΚΕ, με φοροδιαφυγή -μεταξύ άλλων- πάνω από 37.000.000 ευρώ

Μεγάλο σε έκταση και διάρκεια ήταν το «φαγοπότι» στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, όπως δείχνουν τα ευρήματα των αρμόδιων οικονομικών επιθεωρητών, που παραδόθηκαν στον εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο.

Μάλιστα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν από το ΣΔΟΕ τα μέλη της επιτροπής που διαχειρίζεται τα κονδύλια και άλλα εμπλεκόμενα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στη λίστα των ευρημάτων που προέκυψαν από την έρευνα σε βάθος αρκετών χρόνων περιλαμβάνεται φοροδιαφυγή που εκτιμάται ότι (μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις) μπορεί να ξεπεράσει τα 37.000.000 ευρώ.

Οπως διαπιστώθηκε, μεγάλο μέρος των επιστημονικά υπευθύνων (μέλη ΔΕΠ) δεν δήλωναν στις φορολογικές δηλώσεις τις αποζημιώσεις που λάμβαναν σε ερευνητικά προγράμματα του ΕΛΚΕ. Ακόμη, διαπιστώθηκαν δαπάνες ύψους 90.000 ευρώ σε γεύματα για τα οποία δεν προκύπτει από τα παραστατικά ότι συνέβαλαν στους σκοπούς των ερευνητικών προγραμμάτων, διπλοπληρωμές για αποζημιώσεις μετακινήσεων καθηγητών από διαφορετικούς φορείς για την ίδια αιτία, αλλά και μετακινήσεις που θεωρείται αδύνατον να έγιναν, και μη απόδοση του 15% στον ΕΛΚΕ ανά αμοιβή από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος από μέλη ΔΕΠ.

Κακοδιαχείριση

Επιπλέον εντοπίστηκαν ενδείξεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων από την Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ που αναλάμβανε να εκτελέσει ερευνητικά έργα του ΕΛΚΕ, εικονικά και παραποιημένα παραστατικά, ύψους 340.000 ευρώ, σε δαπάνες ερευνητικών προγραμμάτων τεσσάρων καθηγητών του ΑΠΘ και μη νόμιμη πληρωμή ύψους 4.500.000 ευρώ από τον ΕΛΚΕ του ΑΠΘ για συμβάσεις συνεργατών των επιστημονικά υπευθύνων, στο πλαίσιο ερευνητικών έργων με αναδρομικές ημερομηνίες έναρξης.

Η κακοδιαχείριση των διαθεσίμων του ΕΛΚΕ την περίοδο 2005-2010 αφορά επίσης την πλημμελή διαχείριση ποσού 1.055.865,55 ευρώ ως προκαταβολές για δαπάνες δικαιούχων προγράμματος από μέλος ΔΕΠ χωρίς να αποδεικνύεται η ολική ή μερική καταβολή τους με παραστατικά, ακόμη και αμφίβολες μετακινήσεις των μελών ΔΕΠ σε προορισμούς χωρίς διόδια, από τις οποίες ορισμένοι καθηγητές εισέπρατταν έως και 28.000 ευρώ ετησίως!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...