Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μαζί για το Παιδί: Μαζί στρώνουμε το πασχαλινό τραπέζι για 600 παιδιά

Φέτος το Πάσχα το Μαζί για το Παιδί μας...

Η μικρή πήρε το επώνυμο της μητέρας της, Καρολάιν, την οποία σκότωσε...

Το επώνυμο της αδικοχαμένης μητέρας της πήρε η Λυδία...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Ο σφαγέας της Κυριακής θα εξεταστεί από τρεις ψυχιάτρους

Τρεις ψυχίατροι θα εξετάσουν εκ νέου τον 39χρονο που...

Η «Bild» ζητάει και τον… Παρθενώνα

Οταν οι σύμβουλοι της Μέρκελ είχαν προτείνει στην Ελλάδα να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ σε μια εταιρία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο

Σχεδόν τέσσερα χρόνια πίσω, στο φθινόπωρο του 2011, γύρισε η μνήμη των ανθρώπων της αγοράς με το που άκουσαν τα περί σύστασης ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα μεταφερθούν ως εγγυήσεις περιουσιακά στοιχεία του κράτους μέχρι 50 δισ. ευρώ συνολικά (π.χ. ακίνητα).

Τότε που η γερμανική εταιρία συμβούλων Roland Berger έβαζε στο τραπέζι, όπως έκανε τώρα το Βερολίνο, το θέμα της εκχώρησης και πώλησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, με στόχο τη μείωση του χρέους.

Παραλλαγή του «Εureca»

Αυτό το σχέδιο είχε τον τίτλο «Εureca» και το επεξεργάζονταν στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Roland Berger. Τότε είχε προταθεί η Ελλάδα να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ (τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες κ.ά.) σε μια εταιρία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο. Μάλιστα προέβλεπε ότι αν με τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης προέκυπτε κέρδος από την αξιοποίηση πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, αυτό θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που από τη διαχείριση υπήρχαν ζημιές, αυτές… θα βάραιναν αποκλειστικά τη χώρα μας! Σημειώνεται ότι τότε είχαν γραφεί πολλά για σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας αλλά και για τη σχέση της εταιρίας Roland Berger με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια από Ευρώπη και ΗΠΑ… Πλέον οι Γερμανοί επανέφεραν μια παραλλαγή του σχεδίου «Eureka».

Ο «Αρχιμήδης» και ο Στουρνάρας

Πάντως τότε κυκλοφορούσε και το σχέδιο «Αρχιμήδης» για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας με παραχώρηση ακινήτων αλλά και δικαίωμα επαναγοράς τους. Στο πακέτο θα έμπαιναν κρατικά περιουσιακά στοιχεία (ή και δήμων) και η εταιρία αυτή θα λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή άλλων ευρωπαϊκών μηχανισμών. Το ενδιαφέρον είναι ότι ως υποστηρικτές της ιδέας εμφανίστηκαν τότε ο γνωστός πολιτικός Στέφανος Μάνος και ο… διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιάννης Στουρνάρας.

Το Ταμείο θα χρησιμοποιηθεί ως μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM αλλά και για άλλους λόγους. Από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ τα υπόλοιπα θεωρητικά θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και για επενδύσεις. Το Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία ευρωπαϊκών θεσμών.

Η κίτρινη «Bild» θέλει και τον Παρθενώνα

Η κίτρινη «Bild» ξαναχτυπά, αυτή τη φορά κάνοντας «μαύρες» προβλέψεις αναφορικά με την επιτυχία του μέτρου που αφορά τη μεταφορά κρατικής περιουσίας ύψους 50.000.000.000 ευρώ σε ειδικό ταμείο, αφού, όπως σημειώνει, ούτε η Ακρόπολη με δέκα νησιά μαζί δεν αξίζουν τόσο.

Το σχόλιο αποδίδεται σε ανώνυμη πηγή από τους διαπραγματευτικούς κύκλους, η οποία εκτιμά πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σκαρφίστηκε το παραπάνω ποσό για δύο λόγους: «Είτε για να σηκωθούν και να φύγουν οι Ελληνες, είτε για να τους αποδείξει πόσο ανίκανοι στάθηκαν στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων» επισημαίνει η ίδια πηγή προσθέτοντας πως όλοι γνωρίζουν πως αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν ποτέ. «Αλλά η Αλήθεια είναι κόρη του Χρόνου» συμπληρώνει λακωνικά.

Σε κάθε περίπτωση, στο δημοσίευμα που ανέβηκε στην online έκδοση της εφημερίδας με τίτλο «Το δράμα των 17 ωρών. Τι αποφασίστηκε, τι θα γίνει παρακάτω, ποιος κέρδισε» οι ίδιες πηγές σπεύδουν να πλέξουν το εγκώμιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας. «Ο Σόιμπλε το είχε φτιάξει τόσο καλά, ώστε να τελειώνουμε με το θέμα – ακόμα κι αν μας αιφνιδίασε όλους και μας έφτασε στο χείλος της αποτυχίας» αναφέρουν.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...