Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

«Καλύτερα να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να πάω σε άλλη χώρα»

Θρίλερ για πολύ γερά νεύρα φαίνεται πως εξελίχτηκε από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…

Θρίλερ για πολύ γερά νεύρα φαίνεται πως εξελίχτηκε από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και των υπόλοιπων 18 ηγετών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ήταν γύρω στις 06.00 όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Ανγκελα Μέρκελ -την ώρα που εκείνη τον πίεζε ώστε το ενιαίο Ταμείο που θα δημιουργηθεί να έχει έδρα το Λουξεμβούργο- μια «ατάκα» που ίσως τα άλλαξε όλα. Ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει αδύναμος στον γκρίζο ουρανό των Βρυξελλών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Αιτία, η έντονη διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ για την έδρα του ενιαίου Ταμείου, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ. Οπως έγινε γνωστό, ο Τσίπρας ήταν ένα βήμα πριν από τη ρήξη και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τι είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός;

«Αν πω “ναι” και δεχτώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα είναι καλύτερο να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φύγω για άλλη χώρα. Να μην επιστρέψω στην Ελλάδα, αφού ο κόσμος θα με θεωρήσει προδότη. Ολοι θα πουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα. Εγώ αυτό δεν το κάνω».

Το ίδιο κλίμα μεταδίδουν και οι «Financial Times» και το «Politico» αποκαλύπτοντας το δραματικό παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης-θρίλερ για το ελληνικό ζήτημα.

Ψητό κοτόπουλο και λιμοντσέλο

«Ηταν μετά το δείπνο με ψητό κοτόπουλο και το σορμπέ λιμοντσέλο της Κυριακής, όταν οι συνομιλίες μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων 18 ηγετών της ευρωζώνης πήραν άσχημη τροπή.

Η συνάντηση είχε μετατραπεί», περιγράφει το «Politico», «σε ένα απίστευτο θρίλερ, με 24 από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου να έχουν παγιδευτεί στους πάνω ορόφους του μουντού κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο κέντρο των Βρυξελλών».

Και συνεχίζει: «Αντάλλασσαν απειλές και τελεσίγραφα, μπαινόβγαιναν σε δωμάτια, περιπλανιόνταν με θολά μάτια και λυμένες γραβάτες, μερικές φορές κοιμούνταν και τελικά πέτυχαν τις κατάλληλες λεπτομέρειες τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης».

Ο… αρχάριος πρωθυπουργός της Φινλανδίας έκανε αστειάκια λέγοντας στους άλλους «Απλώς πείτε μου πότε θα αρχίσει ξανά αυτό το πράγμα» μετά τα αλλεπάλληλα διαλείμματα. Ο Μάριο Ντράγκι συνομιλούσε με τον συμπατριώτη του, Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Οι υπουργοί Οικονομικών είχαν διασκορπιστεί σε διάφορα δωμάτια, ενώ ο Σόιμπλε είχε αποσυρθεί στο ξενοδοχείο του για να κοιμηθεί. Αλλοι αναπαύονταν στους καναπέδες και στις καρέκλες του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αισθητά απών από τις τετραμερείς συναντήσεις. Ενας αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έφτιαχνε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και οργάνωνε το πρόγραμμα-γέφυρα, που θα κρατούσε την Ελλάδα στη «ζωή» μέχρι να μπορέσει να εγκριθεί το νέο πακέτο διάσωσης.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...