Επαναστατική μέθοδος με ζελέ θα θεραπεύει τους παράλυτους

Θα επαναλειτουργούν κατεστραμμένα νεύρα με βιοδιασπώμενο εμφύτευμα.

Αποκατάσταση της παράλυσης υπόσχεται μια νέα μέθοδος που φέρει ισραηλινή υπογραφή. Με ένα βιοδιασπώμενο εμφύτευμα και ένα ειδικό ζελέ, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υπόσχονται την επαναλειτουργία των κατεστραμμένων νεύρων και την επαναχρησιμοποίηση των άκρων και άλλων παραλυμένων σημείων του σώματος. Ο δρ Σάιμον Ρότσκαϊντ και οι συνάδελφοί του από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Τμήμα Ανθρώπινης Μοριακής Γενετικής και Βιοχημείας, ανέπτυξαν μια μέθοδο επαναστατική σε ό,τι αφορά την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων νεύρων του περιφερικού νευρικού συστήματος. Η τεχνική βασίζεται στη θεωρία ότι κάθε κομμένο ή κατεστραμμένο νεύρο μοιάζει με ένα ηλεκτρικό καλώδιο, το οποίο αν κοπεί, δεν επιτρέπει το πέρασμα του ρεύματος και άρα διακόπτει την τροφοδότησή του. Παρομοίως, αν ένα νεύρο κοπεί, δεν επιτρέπει το πέρασμα των σημάτων προς το νευρικό σύστημα, διακόπτοντας έτσι τις αισθητήριες λειτουργίες, αλλά και τις κινήσεις.

Η νέα μέθοδος προβλέπει ουσιαστικά την τοποθέτηση ενός μαλακού βιοδιασπώμενου σωλήνα, ο οποίος συνδέει τις δύο άκρες του κομμένου νεύρου. Η αναγέννηση των νευρικών ινών διεγείρεται με τη βοήθεια ενός ειδικού ζελέ που λέγεται «ζελέ καθοδηγούμενης αναγέννησης», το οποίο εγχέεται μέσα στον σωλήνα και συμβάλλει στην επανασυγκόλληση των κομμένων άκρων του νεύρου, ακόμη και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στα τρία κύρια συστατικά του ζελέ, όπως επεσήμαναν οι Ισραηλινοί επιστήμονες. Πρώτα απ’ όλα, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που χαρίζουν πολύτιμη προστατευτική δράση στα νεύρα. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέπτυξαν στο εργαστήριο ειδικά πεπτίδια, τις λεγόμενες γλυκοπρωτεΐνες λαμινίνης, που αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν μια βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν για να αναπτυχθούν οι νέες νευρικές ίνες. Τέλος, το ζελέ περιέχει υαλουρονικό οξύ που δεν επιτρέπει στο εμφύτευμα να ξεραθεί. Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δοκιμών είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι η νέα μέθοδος εμφανίζεται πολλά υποσχόμενη όχι μόνο για τη θεραπεία της παράλυσης, αλλά και για άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τις νευρικές ίνες, όπως, για παράδειγμα, τη νόσο του Πάρκινσον.

ΑΦΡΟΔIΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟYΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ