Και θεραπεία express για το γλαύκωμα

Η εμφύτευση ζελατίνης στα μάτια διαρκεί μόλις δεκαπέντε λεπτά

Ενας μικρός σωλήνας ζελατίνης φαίνεται να αποτελεί πανίσχυρο όπλο κατά του γλαυκώματος, αφού, όπως προκύπτει ερευνητικά, ανακόπτει την πορεία της πάθησης που οδηγεί στην τύφλωση. Το γλαύκωμα πυροδοτείται από τη συσσώρευση υδατοειδούς υγρού μέσα στον οφθαλμό. Το υγρό αυτό εγκαταλείπει τον οφθαλμό μέσα από ένα σύστημα καναλιών, το οποίο όμως, για αδιευκρίνιστους λόγους, σταματά να λειτουργεί αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποβολή του υγρού και να αυξάνεται η ενδοφθάλμια πίεση, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος.

Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός μικροσκοπικού σωλήνα ζελατίνης στον οφθαλμό προκειμένου να διευκολυνθεί η αποβολή του περίσσιου υγρού. Η διαδικασία διαρκεί δεκαπέντε λεπτά και δεν περιλαμβάνει τομές ή ράμματα, γι’ αυτό και οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα, με χαμηλότερο κίνδυνο επιμολύνσεων, συγκριτικά με τις συμβατικές χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης του γλαυκώματος.

Ο σωλήνας Xen Gel, που έχει μήκος μόλις 6 χιλιοστά και πάχος ίσο με μιας τρίχας, τοποθετείται στο εσωτερικό του ματιού μέσω υποδόριας ένεσης, ακριβώς στη βάση του κερατοειδούς χιτώνα. Σε αντίθεση με τα μεταλλικά στεντ που εισχωρούν σε προϋπάρχον αποχετευτικό κανάλι, ο σωλήνας δημιουργεί ένα νέο κανάλι αποχέτευσης, ενώ λόγω της σύνθεσής του γίνεται καλύτερα ανεκτός από τον οφθαλμό.

Ο κίνδυνος ερεθισμού είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με αντίστοιχα μεταλλικά ή συνθετικά υλικά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Cataract and Refractive Surgery», προκαλεί ελάχιστο τραυματισμό στον επιπεφυκότα υμένα.

Επιπλέον, σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών που φέρουν εμφύτευμα Xen Gel δεν έχει ανάγκη από τη χρήση αντι-γλαυκωματικών κολλυρίων, σε αντίθεση με το 50% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε τραμπεκουλεκτομή, που πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη χρήση σταγόνων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι η εν λόγω μέθοδος δεν συνιστάται για ασθενείς με γλαύκωμα σοβαρής βαρύτητας, καθώς δεν μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο η τραμπεκουλεκτομή. Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται ήδη από το βρετανικό σύστημα υγείας με μεγάλη επιτυχία.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ