Οι «Μαγεμένες» (έρχονται με το… αζημίωτο) στη ΔΕΘ

Εδώ και είκοσι χρόνια προσπαθούν οι Αρχές της Θεσσαλονίκης να φέρουν πίσω από το Μουσείο του Λούβρου τις οκτώ «Μαγεμένες» που αφαιρέθηκαν το 1864 από τη σημερινή πλατεία της Αρχαίας Αγοράς.

Εδώ και είκοσι χρόνια προσπαθούν οι Αρχές της Θεσσαλονίκης να φέρουν πίσω από το Μουσείο του Λούβρου τις οκτώ «Μαγεμένες» που αφαιρέθηκαν το 1864 από τη σημερινή πλατεία της Αρχαίας Αγοράς. Επειτα από 151 χρόνια τα αγάλματα με τις γυναικείες μορφές, που είναι γνωστά και ως «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», επιστρέφουν στην πόλη!

Οι «Μαγεμένες» αποτέλεσαν την πρώτη επισήμως καταγεγραμμένη κλοπή που έγινε στην πόλη με την άδεια των τότε οθωμανικών Αρχών της. Η επιχείρηση της επιστροφής τους άρχισε την περίοδο προετοιμασίας της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 1997. Η προσπάθεια επανήλθε με αφορμή την ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς και, πιο πρόσφατα, με αφορμή την προετοιμασία της πόλης για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωσή της. Τελικά, μπορεί οι πραγματικές «Μαγεμένες» να μην έρχονται στη Θεσσαλονίκη, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα εκμαγεία τους, τα πιστά αντίγραφά τους δηλαδή, που θα βρεθούν στη νύφη του Θερμαϊκού με πρωτοβουλία της ΔΕΘ – Helexpo στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυσή της!

Η ΔΕΘ αποφάσισε να καλύψει το κόστος της κατασκευής τους, που είναι περίπου 150.000 ευρώ για τα αντίγραφα των οκτώ αγαλμάτων: της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ