Τα λουτρά της Ικαρίας

Κατάλληλα για τη θεραπεία δεκάδων παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, νευραλγίες, δερματικά, αλλά και για τη σεξουαλική ανεπάρκεια

r23q4rqw43rf 5Ανάμεσα στις πιο διάσημες για τις ευεργετικές ιδιότητές τους ιαματικές πηγές του κόσμου συγκαταλέγονται έπειτα από πολύχρονες έρευνες και μελέτες ειδικών και γιατρών τα λουτρά της Ικαρίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νερά των θερμομεταλλικών ραδιούχων πηγών του πανέμορφου νησιού βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη αμέσως μετά την Απω Ανατολή.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΑΝΟ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ

Θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία δεκάδων παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, νευραλγίες και δερματικά, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που έχουν δώσει λύση στην υπογονιμότητα και τη σεξουαλική ανεπάρκεια.

r23q4rqw43rf 3Η «Espresso» είχε την ευκαιρία με την πολύτιμη βοήθεια του Σίμου Τσαντέ (φωτό δεξιά), ιδιοκτήτη του Amfitriti travel, να ξεναγηθεί στην ξακουστή από την αρχαιότητα λουτρόπολη, τα Θέρμα, που βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αγιο Κήρυκο. «Τα Θέρμα γίνονται κάθε χρόνο πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Επιλέγουν να κάνουν τα μπάνια τους στις εγκαταστάσεις των υδροθεραπευτηρίων που υπάρχουν στην περιοχή και να θαυμάσουν από κοντά τις ομορφιές του νησιού με τους μακροβιότερους, όπως έχει αποδειχτεί, κατοίκους του κόσμου» αναφέρει ο Σίμος Τσαντές.

Οπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες της περιοχής και υπάλληλοι των υδροθεραπευτηρίων στα Θέρμα, η διαφορετικότητα έγκειται στο γεγονός ότι οι πηγές της Ικαρίας ανήκουν στην κατηγορία των Αλιπηγών, που προέρχονται από νερά τα οποία πορεύονται από τεκτονικά ρήγματα και από μεγάλο βάθος. «Αυτό έχει αποτέλεσμα το ράδιο να εμπλουτίζει τα νερά των πηγών, καθώς αυτά πορευόμενα προς την επιφάνεια συναντούν και έρχονται σε επαφή με πετρώματα στα οποία υπάρχουν έστω και μικρές ποσότητες ραδιενεργών ορυκτών» αναφέρει ο Βασίλης Θεοδωράκης, που διαθέτει ξενοδοχειακή μονάδα στα Θέρμα και γνωρίζει τα πάντα γύρω από την ιστορία και τις ευεργετικές ιδιότητες των πηγών. «Οι πηγές κατέχουν ιδιαίτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ των υπόλοιπων ιαματικών πηγών, λόγω της αξιόλογης και ευεργετικής δράσεως στον οργανισμό του ραδονίου. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει ειδικά για τις πηγές της περιοχής μας, το ραδόνιο προέρχεται από τη διάσπαση του ραδίου το οποίο βρίσκεται στο νερό μετά την άμεση επαφή που είχε με ραδιενεργά πετρώματα. Καθώς το νερό αναβλύζει στην επιφάνεια, μέρος του ραδίου μετατρέπεται σε αέρια μορφή, το ραδόνιο.

r23q4rqw43rf 1»Οσο η θερμοκρασία του νερού της πηγής αυξάνεται, αυξάνεται συγχρόνως και το αέριο ραδόνιο, ενώ μειώνεται το διαλυμένο ράδιο στο νερό. Το ραδόνιο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της εισπνοής και των πνευμόνων. Ενα μικρότερο ποσοστό μέσω των πόρων του δέρματος. Μεταφέρεται σε όλα τα όργανα του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Επιδρά άμεσα στον νευρικό ιστό και τον ανθρικό χόνδρο, με αποτέλεσμα να μειώνονται ο πόνος και το οίδημα μίας ή περισσότερων αρθρώσεων.

Επίσης και οι νευραλγίες ωφελούνται κατά πολύ στα ραδιούχα λουτρά. Η δράση του ραδονίου στους ιστούς του σώματος είναι αντιφλεγμονώδης και αναλγητική. Λόγω αυτής της δράσης έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στις χρόνιες εκφυλιστικές αρθροπάθειες και στις ρευματολογικές αρθρίτιδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή και πόνο».

r23q4rqw43rf 4Η θερμοκρασία των πηγών κυμαίνεται από 31 έως 58 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ραδιενέργεια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ραδόνιο, εμφανίζει διακυμάνσεις στην τιμή της ανάλογα με τη γεωλογική διαδρομή του νερού.

Η διάρκεια της ζωής του ραδονίου είναι πολύ μικρή, με το 80% να αποβάλλεται την πρώτη ώρα μετά το μπάνιο μέσω των πνευμόνων και της εκπνοής και το υπόλοιπο 20% σε 24 ώρες μέσω του ιδρώτα, των πόρων του δέρματος και της διούρησης. Λόγω της γρήγορης απεκκρίσεώς του από τον οργανισμό δεν υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης στο ανθρώπινο σώμα «Εκτός από τις πηγές Σπήλαιο, που διαθέτουν φυσικό χαμάμ, με τους βράχους να παράγουν τη θερμότητα που απαιτείται ώστε η υγρή έκδοση της σάουνας να είναι αποτελεσματική, στην περιοχή υπάρχουν ακόμη το υδροθεραπευτήριο Απόλλων και αρκετές εγκαταστάσεις r23q4rqw43rf 7που ανήκουν σε ιδιώτες» λέει ο Βασίλης Θεοδωράκης. Σύμφωνα με τις θεραπευτικές ιδιότητες, τα νερά των θερμομεταλλικών πηγών της Ικαρίας επιτρέπονται σε όσους δεν έχουν ιατρικό ιστορικό που τους το απαγορεύει.

Θεωρούνται κατάλληλα για υποξείς και χρόνιους ρευματισμούς (περιλαμβάνονται διάφορες μορφές αρθρίτιδας), ουρική αρθρίτιδα, γυναικολογικές παθήσεις.

Επίσης σε διαταραχές των ενδοκρινών αδένων, ορισμένες περιπτώσεις ανωμαλιών του κυκλοφορικού συστήματος, διαταραχές του αναπνευστικού, δερματικές παθήσεις, ρευματοπάθειες, νευραλγίες – νευρίτιδες, αρθροπάθειες, αναπνευστικές παθήσεις, οσφυαλγίες – ισχιαλγίες, παθήσεις νεφρών, παθήσεις κύστης, δυσπεψία, σεξουαλική ανεπάρκεια, υπογονιμότητα, μετατραυματικές – μετεγχειρητικές παθήσεις, κόπωση και άγχος.

 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ