Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε ειδικό χώρο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο φονιάς της...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε, χθες το μεσημέρι,...

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Η έξυπνη εφαρμογή για το Πάρκινσον

Πρώτοι σε διαγωνισμό της Microsoft φοιτητές του Αριστοτελείου με την Prognosis για smartphones, που μπορεί να διαγνώσει τα συμπτώματα της νόσου

Η καινοτομία τους να δημιουργήσουν μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, η οποία μπορεί να διαγνώσει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, έδωσε σε μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ την πρώτη θέση σε διαγωνισμό της Microsoft!

Με την καινοτόμο εφαρμογή Prognosis, οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου κατέκτησαν την πρώτη θέση στην κατηγορία Ability Award και την τρίτη στην κατηγορία World Citizenship Competition. Η εφαρμογή λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα «βραχιόλι» που καταγράφει τη δραστηριότητα στα πρότυπα της λεγόμενης φορέσιμης τεχνολογίας (wearable technology). Μόλις εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο, καταγράφει μια σειρά από δεδομένα αλληλεπίδρασης του χρήστη με τη συσκευή, όπως η αλλαγή στη φωνή, η ύπαρξη τρόμου ή ηρεμίας, η αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, ο τρόπος βαδίσματος και η ποιότητα ύπνου.

Ολα τα δεδομένα έχουν αξιολογηθεί και στέλνονται σε μία μεγάλη βάση δεδομένων, μέσα από την οποία με βάση αυτά μπορεί να διαπιστωθεί αν συνδέονται με τα συμπτώματα του Πάρκινσον, να προκύψουν δείκτες έγκαιρης διάγνωσης (για τους υγιείς χρήστες με ιστορικό) και ταυτόχρονα να εμπλουτιστούν τα μοντέλα ανάλυσης.

Υποβοήθηση

Με την ίδια εφαρμογή οι ήδη διαγνωσμένοι ασθενείς μπορούν να υποβοηθηθούν τόσο σε προβλήματα βαδίσματος (όταν διακόπτεται το περπάτημα στέλνεται διέγερση στον χρήστη από το «βραχιόλι», μαζί με ήχο από το κινητό) όσο και στον ύπνο, μέσω ηχητικών διεγέρσεων από ειδικά ακουστικά, που στέλνουν χαμηλής συχνότητας ήχους, ώστε να διατηρείται ο εγκέφαλος σε κατάσταση ηρεμίας και να αποφεύγεται το στρες.

Οι τέσσερις φοιτητές διακρίθηκαν στις δύο από τις πέντε κατηγορίες της τελικής φάσης του παγκόσμιου διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2015», που έγινε στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχαν οι 12 καλύτερες ομάδες καινοτομίας από πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε αρχικά με τη συμμετοχή περίπου 330.000 φοιτητών και σκοπός του είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών, μέσω τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...