Αρχηγικό ρόλο έχουν οι «Πυρήνες της Φωτιάς»

«Αναρχικό τρίγωνο» χαρακτηρίζει τη χώρα μας με την Ιταλία και την Ισπανία η έκθεση της Εuropol, που κάνει εκτενή αναφορά στην ελληνική τρομοκρατική οργάνωση.

Η ένοπλη οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» συντονίζει το διεθνές αντάρτικο πόλεων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εuropol για την τρομοκρατία, ενώ χαρακτηρίζει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία «αναρχικό τρίγωνο»! Οι ειδικοί της Europol κάνουν εκτενή αναφορά στο «φαινόμενο», όπως το ονομάζουν, της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και δίνουν ρόλο συντονιστή στην οργάνωση όσον αφορά τις αντίστοιχες με παρόμοια ιδεολογία, που δρουν σε όλη τη νότια Ευρώπη. Πρόκειται για το λεγόμενο «Μεσογειακό αναρχικό τρίγωνο», το οποίο απασχολεί τις ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές της Ευρώπης για πάνω από έναν αιώνα. Αλλωστε, οι σχέσεις Ελλήνων και Ιταλών αναρχικών «ανθούν» από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν στην Πάτρα Ιταλοί εξόριστοι δημιουργούν μαζί με Ελληνες ομοϊδεάτες τους τις πρώτες αναρχικές ομάδες, εν είδη πολιτιστικών συλλόγων.

Το «τρίγωνο» Ελλάδας – Ιταλίας – Ισπανίας «ενεργοποιείται» και κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου το 1936, όταν δεκάδες Ελληνες και Ιταλοί εθελοντές πολεμούν στο πλευρό των Ισπανών αναρχικών. Εκτοτε αυτοί οι δεσμοί -όπως σημειώνεται στην έκθεση της Europol- δεν «έσπασαν» ποτέ. Κατά συνέπεια, οι δεσμοί αυτοί είναι ισχυροί και επιβεβαιώνονται και από τη σχέση των εγχώριων ένοπλων ομάδων και κυρίως της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με αντίστοιχες ομάδες στην Ιταλία και την Ισπανία. Εκτός πάντως από αυτό το γεγονός, σύμφωνα με την έκθεση της Europol, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτει σχέση των Ελλήνων «ανταρτών πόλης» με αντίστοιχες ομάδες στη Λατινική Αμερική και κυρίως στη Χιλή, που έχουν κοινή ιδεολογία: «Πρόκειται για ένα νέο ρεύμα στο διεθνές αναρχικό κίνημα, το οποίο ονομάζεται “Αναρχομηδενισμός” και έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, αρχικά στη Λατινική Αμερική και στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με επίκεντρο το τρίγωνο της Μεσογείου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Τέλος, στη συγκεκριμένη έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στον ισχυρό εμπρηστικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί την Καθαρά Δευτέρα του 2012 στο τερματικό σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω: «Είναι η πρώτη ενέργεια που σημειώνεται στο ελληνικό μετρό και μάλιστα δεν είχε υπάρξει προειδοποίηση για την τοποθέτηση του μηχανισμού. Η ενέργεια αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά της τυφλής τρομοκρατικής ενέργειας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της έκθεσης.  

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ