Ιδιες γκριμάτσες

Ανθρωποι, άλογα και χιμπαντζήδες εκφράζονται με το πρόσωπό τους

Τα άλογα, οι χιμπαντζήδες και οι άνθρωποι έχουν απρόσμενα πολλές παρόμοιες εκφράσεις προσώπου, με τις οποίες εκφράζουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις τους σε καταστάσεις του περιβάλλοντος.

H Κάρεν ΜακΚομπ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, και οι συνεργάτες της, που ειδικεύονται στην επικοινωνία των θηλαστικών, αναφέρουν σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One» ότι τα άλογα, όπως και οι άνθρωποι, χρησιμοποιούν διάφορους μυς του προσώπου τους, στα ρουθούνια, τα χείλη ή τα μάτια τους, για να αλλάξουν την έκφρασή τους. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι διάφορα είδη ζώων ακολούθησαν παράλληλες εξελικτικές πορείες όσον αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούν το πρόσωπό τους για να επικοινωνήσουν.

Οι επιστήμονες διέκριναν 17 ξεχωριστές «εκφράσεις» στο πρόσωπο των αλόγων, έναντι 27 στους ανθρώπους, 13 στους χιμπαντζήδες και 16 στους σκύλους. Τα άλογα είναι άκρως οπτικά ζώα, χρησιμοποιώντας τα μάτια τους περισσότερο και καλύτερα από ό,τι οι σκύλοι και οι γάτες. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι επιπλέον διαθέτουν πλούσιο «ρεπερτόριο» εκφράσεων, πολλές από τις οποίες είναι παρόμοιες με των ανθρώπων.

«Παρά τις διαφορές στη δομή του προσώπου μεταξύ των αλόγων και των ανθρώπων, καταφέραμε να εντοπίσουμε μερικές παρόμοιες εκφράσεις, κυρίως όσον αφορά την κίνηση των χειλιών και των ματιών. Το επόμενο βήμα είναι να συσχετίσουμε αυτές τις εκφράσεις με συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις» δήλωσε η ερευνήτρια Τζένιφερ Γουάθαν. Οι επιστήμονες μελέτησαν λεπτομερώς βίντεο με άλογα σε μια ευρεία γκάμα συμπεριφορών, ώστε να ταξινομήσουν όλες τις δυνατές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τα εν λόγω ζώα με το πρόσωπό τους.

Ελπίζεται ότι μελλοντικά η έρευνα θα βοηθήσει τους κτηνιάτρους και άλλους εμπλεκομένους με τα άλογα να καταλάβουν καλύτερα τι θέλουν να μας «πουν» με τις εκφράσεις τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ