Στην… επιφάνεια πάλι η ανέλκυση του «Sea Diamond»

Εξετάζεται εκ νέου από την κυβέρνηση η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond»…

Εξετάζεται εκ νέου από την κυβέρνηση η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», το οποίο βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός της Σαντορίνης το 2007, ύστερα από πρόσκρουση σε ύφαλο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2014 το Εφετείο Πειραιά με αμετάκλητη απόφασή του έχει κρίνει «τεχνικώς ανέφικτη» την όποια δυνατότητα ανέλκυσης του ναυαγίου.

Ειδικότερα, σε συνάντησή τους οι αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννη Θεοτοκά και υπηρεσιακών παραγόντων εξέφρασαν τη βούλησή τους για επίσπευση και ολοκλήρωση των ενεργειών για ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να ζητηθεί εκ νέου από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, που έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα, την εκ νέου διεθνή προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανέλκυση του ναυαγίου προς εταιρίες και οργανισμούς οι οποίοι εξειδικεύονται στις σχετικές εργασίες αλλά και να προσδιοριστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Επισημαίνεται ότι κατά καιρούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν μελετήσει το θέμα του ναυαγίου έχουν προβληματιστεί για τη θέση στην οποία βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο, καθώς είναι 90 μέτρα βάθος η πλώρη και 140 η πρύμνη.

Ναυάγιο

Πέρσι μάλιστα ο David Ashley Pockett, ειδικός σύμβουλος εταιρίας που ειδικεύεται στην απομάκρυνση ναυαγίων, είχε καταθέσει στο Εφετείο Πειραιά πως «το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι πολύ σταθερό στη θέση του και η ανέλκυσή του ανέφικτη». Σε ανάλογο συμπέρασμα έχει καταλήξει και ο διεθνής ναυτιλιακός οργανισμός ITOPF.

Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο συνέβη στις 5 Απριλίου 2007. Ολοι οι επιβάτες σώθηκαν, εκτός από δύο Γάλλους, έναν πατέρα και την κόρη του, οι οποίοι ως σήμερα αγνοούνται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ