Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Χάπια από 3D εκτυπωτή ανά ασθενή

Νέα τεχνική για συγκεκριμένες δόσεις, ανάλογα με την πάθηση

Τον δρόμο για την παροχή εξατομικευμένης δόσης φαρμάκων για κάθε ασθενή ανοίγει η δυνατότητα παρασκευής χαπιών από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει την παραγωγή φαρμάκων κατά παραγγελία, ώστε να προσαρμόζονται στις ειδικές ανάγκες κάθε ασθενούς.

Αυξάνεται με αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματικότητά τους, ενώ επιπρόσθετα ο οργανισμός του ασθενούς δεν επιβαρύνεται άσκοπα με παραπανίσια δόση.

Οι γιατροί θα έχουν την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τη φαρμακευτική δόση, ανάλογα με τον ασθενή, απλώς αλλάζοντας τις ρυθμίσεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους. Το ειδικό πρόγραμμα που έχει ενσωματωμένο μεταφέρει τις πληροφορίες στον 3D εκτυπωτή για να ξεκινήσει η παραγωγή του χαπιού.

Η «εκτύπωσή» του γίνεται με την εναπόθεση διαδοχικών στρωμάτων πολύ μικρού πάχους από το φάρμακο, το ένα πάνω στο άλλο, μέχρι να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν.

Αυτό τους επιτρέπει να φτιάξουν χάπια ακόμη και με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στην ποσότητα της δραστικής ουσίας. Συνεπώς ο γιατρός θα είναι σε θέση να χορηγήσει σε κάθε ασθενή χωριστά την ακριβή δόση φαρμάκου που χρειάζεται. Χωρίς την ύπαρξη των 3D εκτυπωτών η διαδικασία εξατομίκευσης της φαρμακευτικής αγωγής θα κόστιζε εξαιρετικά ακριβά. Αντίθετα, με τη νέα τεχνική παραγωγής το κόστος είναι περιορισμένο.

Εγκριση

Η αρχή έγινε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος έδωσε πρώτη φορά την έγκρισή του ώστε να αρχίσει η παραγωγή του φαρμάκου Spritam.

Το εν λόγω χάπι που παρασκευάζεται από 3D εκτυπωτή βοηθάει στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Η «εκτύπωσή» του επιτρέπει στους ειδικούς να δημιουργήσουν χάπια που να περιλαμβάνουν έως 1.000 milligram από το φάρμακο, ανοίγοντας το φάσμα των τροποποιήσεων στη δοσολογία που μπορεί να κάνει ο γιατρός. Οι δημιουργοί του χαπιού επισημαίνουν ότι η κατάποσή του είναι εξίσου εύκολη όπως και στα παραδοσιακά χάπια και ότι διαλύεται στο στομάχι με τον ίδιο τρόπο. Ανακοίνωσαν επίσης ότι το νέο χάπι θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016, ενώ ετοιμάζονται να δημιουργήσουν και άλλα φάρμακα που θα παράγονται από 3D εκτυπωτές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...