Ανάμνηση οι 100 δόσεις

Αύξηση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και νέες αλλαγές στον ΦΠΑ στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή

Το «ξήλωμα» της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και νέες αλλαγές στον ΦΠΑ, προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των τελευταίων παρεμβάσεων, θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Αυτά θα κατατεθούν στην ελληνική Βουλή μαζί με το νέο Μνημόνιο προκειμένου η ψήφισή τους να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου. Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση αποκλείει να ενταχθούν στα προαπαιτούμενα οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις και επιχειρεί να τις «σπρώξει» προς νομοθέτηση το φθινόπωρο.

Τα προαπαιτούμενα μέτρα αναμένεται να καταγραφούν σε ξεχωριστό άρθρο του νομοσχεδίου με το νέο Μνημόνιο και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα περιλαμβάνουν:

Ρύθμιση 100 δόσεων: Οπως ανέφερε προχθές η «δημοκρατία», για αρχικό χρέος προς το Δημόσιο ύψους άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα αυξηθεί από το 3% στο 5%. Επίσης ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί έως 50%, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Για χρέη ύψους έως 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα παραμείνει μηδενικό, μόνο εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

(α) ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα,

(β) το χρέος κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη και

(γ) η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%.

Υπό συζήτηση παραμένει το αν θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση όσοι δεν είναι συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, γιατί υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Αγροτικό πετρέλαιο: Ο ειδικός φόρος προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά, σε δύο δόσεις.

Αλλαγές στον ΦΠΑ: Ο ΦΠΑ του μοσχαρίσιου κρέατος θα μειωθεί από το 23% στο 13%. Αντιθέτως, θα επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ