Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Ο τουρισμός νίκησε τα capital controls

Αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα κατά 4,2%, παρά τις ημέρες χάους!

Οι ξένοι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα! Παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας το φετινό καλοκαίρι, τις ατελείωτες ουρές στα ΑΤΜ μετά την επιβολή των capital controls, τα προβλήματα ανεφοδιασμού των ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ., οι επιδόσεις που εμφανίζονται τον Ιούλιο παρουσίασαν σημαντική άνοδο σε σχέση με την περσινή σεζόν που δεν είχε ανάλογα προβλήματα!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ 

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αεροπορικές αφίξεις στους βασικότερους προορισμούς της χώρας τον Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση 4,2%, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες της οικονομίας, ενώ συνολικά στο επτάμηνο η άνοδος των τουριστών έφτασε το 5,4%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 450.000 περισσότερες αφίξεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Τα στατιστικά αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, αναπτερώνουν τις ελπίδες για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, καθώς, όπως επισημαίνουν από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες του χώρου, βρισκόμαστε ήδη στα μισά του δρόμου για ένα νέο τουριστικό ρεκόρ που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 25.000.000 τουρίστες! Το γεγονός πως όλα τα αεροδρόμια εμφανίζουν θετικό πρόσημο στην επισκεψιμότητα ενισχύει την αισιοδοξία για μια καλή τουριστική χρονιά τελικά, που ασφαλώς θα παρουσίαζε ακόμη πιο εντυπωσιακά νούμερα εάν οι κρατήσεις δεν είχαν παγώσει λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και εάν η περίοδος των early bookings (από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο) είχε κυλήσει χωρίς την αβεβαιότητα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι προορισμοί της Ρόδου και της Κω, που, αν και ιδιαίτερα δημοφιλείς σε Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες, φέτος παρουσιάζουν πτώση, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης μείωσης επισκεπτών από τη Ρωσία. Οσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, επισημαίνουν πως αν δεν υπήρχε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, η φετινή σεζόν θα ήταν «χρυσή».

Η πρωτεύουσα

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αθήνα εμφανίζει εξαιρετικά μεγάλη δυναμική στις αφίξεις. Η κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είχε αύξηση 20,5% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 2,14 εκατ. επιβάτες από 1,8 εκατ. τον Ιούλιο του 2014, ενώ στο σύνολο από την αρχή της χρονιάς η κίνηση έφτασε τα 10,1 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 22,6%.

Ο φετινός Αύγουστος, όπως επισημαίνουν φορείς από τον τουριστικό κλάδο, αναμένεται να είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της σεζόν, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει βαρόμετρο για την πορεία των εισπράξεων όλου του έτους και θα δώσει μια καλή εικόνα για τη ζήτηση έως τον Οκτώβριο. Τότε, που ακόμη κι αν η φετινή σεζόν έχει αίσιο τέλος, το σκηνικό για τον ελληνικό τουρισμό αλλάζει δραματικά. Φορείς και επιχειρηματίες έχουν αρχίσει αγώνα για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στη φορολογία σε δύο μήνες, μετά την απόφαση για διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διαμονή (στο 13%) και τη σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...