Κυτταρικές μετατροπές made in Chine

Ερευνητές πέτυχαν αναπρογραμματισμό με τη χρήση χημικών ουσιών

Οσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο τα σπουδαία επιτεύγματα στον χώρο της Iατρικής γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Οπως η σημαντική ανακάλυψη που έκαναν -σχεδόν ταυτόχρονα- δύο ανεξάρτητες κινεζικές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες κατάφεραν να μετατρέψουν, με διαφορετικό τρόπο η καθεμία, κύτταρα του δέρματος σε νευρικά κύτταρα, γνωστά και ως νευρώνες.

Συνήθως η μετατροπή ενός είδους κυττάρου σε ένα άλλο ή σε βλαστοκύτταρα -ο λεγόμενος άμεσος κυτταρικός αναπρογραμματισμός- γίνεται με την προσθήκη γονιδίων στα αρχικά κύτταρα. Ομως η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, είναι χρονοβόρα, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει νεοπλασίες. Ωστόσο οι δύο νέες κινεζικές μέθοδοι κυτταρικής μετατροπής είναι ταχύτερες και λιγότερο επεμβατικές.

Η πρώτη ομάδα, με επικεφαλής τον βιοχημικό Γκανκ Πέι του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών της Σανγκάης, παρουσίασε μια μέθοδο κατά την οποία οι επιστήμονες εισάγουν στο αρχικό κύτταρο ορισμένες χημικές ουσίες με πολύ μικρά μόρια, τα οποία εισέρχονται στον πυρήνα του κυττάρου που περιέχει το DNA και αλλάζουν τη δραστηριότητα ενός συγκεκριμένου γονιδίου.

Λειτουργικοί νευρώνες

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του στοχευμένου κυττάρου σε ένα άλλου είδους κύτταρο. Τα κύτταρα του δέρματος -ή αλλιώς ινοβλάστες- δέρματος μετατρέπονται σε λειτουργικούς νευρώνες μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, σύμφωνα με όσα έδειξαν τα πειράματα με καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο.

Η δεύτερη επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον κυτταρικό βιολόγο Χονγκ Κούι Ντενγκ του πανεπιστημίου του Πεκίνου, παρουσίασε μια παρόμοια μέθοδο με αυτή των ερευνητών από τη Σανγκάη, με τη διαφορά ότι χρησιμοποίησε άλλες χημικές ουσίες για τη μετατροπή των κυττάρων. Η μέθοδος των επιστημόνων του Πεκίνου δοκιμάστηκε σε κύτταρα ποντικών και είχε -και αυτή- θεαματικά αποτελέσματα!

Οι δύο μέθοδοι των Κινέζων ερευνητών παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Stem Cell». Η σπουδαία ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία ασθενειών νευρολογικής φύσης, με τη χρήση κυττάρων από το ίδιο το σώμα του ασθενούς.

Οι βιολόγοι αισιοδοξούν ότι στο μέλλον ανάλογες μέθοδοι θα διευκολύνουν την εξατομικευμένη Ιατρική.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ