Οι λύκοι επέστρεψαν στο Πήλιο

Το άγριο ζώο έκανε ξανά την εμφάνισή του κοντά σε χωριά και οι κτηνοτρόφοι φοβούνται για τα κοπάδια τους

Τρόμος από τα… παλιά έκανε την εμφάνισή του στο νότιο Πήλιο! Επειτα από δεκαετίες απουσίας οι λύκοι επέστρεψαν στην περιοχή, κάνοντας τους ντόπιους κτηνοτρόφους να χάσουν τον ύπνο τους και τους οικολόγους να μιλούν για καλό σημάδι όσον αφορά την εξάπλωση του είδους!

Τα τελευταία χρόνια οι εμφανίσεις λύκων περιορίζονταν στη βόρεια πλευρά του Πηλίου. Ωστόσο οι κάτοικοι από τα Χάνια και κάτω είχαν πολλά χρόνια να ακούσουν το χαρακτηριστικό αλύχτισμα του αγριμιού, που έχει εμπνεύσει δεκάδες μύθους και δοξασίες στο πέρασμα των αιώνων. Η τελευταία του εμφάνιση στον μικρό ορεινό οικισμό του βουνού των Κενταύρων (Χάνια) καταγράφηκε το 2002, ενώ στο νότιο Πήλιο είχε να εμφανιστεί σχεδόν τρεις δεκαετίες!

Πάντως ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να βλέπουν λύκους στην περιοχή των Μηλέων – Βυζίτσας και τον τελευταίο ενάμιση μήνα μαρτυρίες λένε ότι έχουν φτάσει μέχρι και το χωριό Τρίκερι, στην άκρη του νότιου Πηλίου.

Νεκρά πρόβατα

Η επανεμφάνιση του άγριου ζώου σκόρπισε ανησυχία στους ντόπιους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τις τελευταίες μέρες έχουν εντοπιστεί 22 νεκρά αμνοερίφια σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Οπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι λύκοι στρέφονται προς τα κτηνοτροφικά ζώα λόγω διάφορων ανατροπών στους βιότοπους τους και της ελάττωσης της φυσικής λείας τους, όπως ελάφια, ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Για τον λόγο αυτό συστήνουν στους κτηνοτρόφους να φτιάξουν κλειστούς στάβλους, όπου να μπορούν να κλείνουν τα κοπάδια τους τις νύχτες, και στους κατοίκους των χωριών να μην αφήνουν σκουπίδια έξω από τους κάδους απορριμμάτων.

Πάντως υπενθυμίζεται ότι η θανάτωση του άγριου ζώου τιμωρείται από τον νόμο, ενώ χαρακτηρίζονται μυθοπλασίες οι πληροφορίες που θέλουν οι λύκοι -όπως και άλλα άγρια ζώα- να αφέθηκαν ελεύθεροι από οικολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παρά τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους, η «επιστροφή» του λύκου θεωρείται καλός οιωνός για την εξάπλωσή του σε μέρη όπου ζούσε πριν από δεκαετίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ