Αφαντα (!) τα βότσαλα στα Λαλάρια

Πρόστιμα έως 1.000 € για όσους αρπάζουν τις πέτρες από τη φημισμένη παραλία της Σκιάθου

Ούτε… βότσαλο δεν αφήνουν οι τουρίστες που συρρέουν στη φημισμένη παραλία Λαλάρια στη Σκιάθο, αναγκάζοντας το λιμεναρχείο του νησιού να εκδώσει «φιρμάνι» που απαγορεύει στους επισκέπτες να συλλέγουν τις σπάνιες πέτρες και επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα!

Οι ολόλευκες πέτρες που έκαναν ονομαστή ανά τον κόσμο την παραλία του νησιού των Σποράδων κινδυνεύουν με… εξαφάνιση, καθώς οι επισκέπτες φεύγοντας συνηθίζουν να παίρνουν αρκετές ως ενθύμιο! Οι τουρίστες που καταφτάνουν με καραβάκι στην εντυπωσιακή ακτή δεν αρκούνται στις αναμνηστικές φωτογραφίες, αλλά «κλέβουν» κιόλας τα χαρακτηριστικά αστραφτερά βότσαλα – τα λαλάρια, όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι.

Κάποιοι διακοσμούν με αυτά τα σπίτια και τις αυλές τους, ενώ άλλοι τα διαθέτουν ακόμα και προς πώληση! Οπως επισημαίνουν οι γεωλόγοι, η «απομύζηση» αυτή είναι καταστροφική για την παραλία, καθώς χρειάζεται να περάσουν χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ξανά με τις σπάνιες πέτρες της. Σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η διάσημη παραλία, το Λιμεναρχείο εξέδωσε απαγόρευση συλλογής των βότσαλων και απειλεί με επιβολή προστίμων όσους… αποψιλώνουν την περιοχή!

Η ανακοίνωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο λιμενάρχης Σκιάθου, υποπλοίαρχος Νικόλαος Κατσάμπας, όσοι εντοπιστούν να έχουν μαζί τους βότσαλα από τα Λαλάρια θα υποστούν τις κυρώσεις και θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 400 έως 1.000 ευρώ!

Η σχετική ανακοίνωση (θα κάνει τους τουρίστες να το ξανασκεφτούν προτού βάλουν στις τσάντες τους τα βότσαλα) είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο της παραλίας, έπειτα από πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Η Σκιάθος, ενώ ανάλογα ενημερωτικά σημειώματα έχουν αναρτηθεί στα τουριστικά σκάφη που κάνουν δρομολόγια προς τα Λαλάρια. «Το τοπίο έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Το καλοκαίρι η παραλία αδειάζει από βότσαλα. Ολοι έρχονται πρώτα για να μαζέψουν πέτρες και μετά για να απολαύσουν το τοπίο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Η Σκιάθος, Θοδωρής Τζούμας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Φως στο τούνελ» για τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο

Ανησυχία στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» ενός...

Αφροδίτη Γραμμέλη: Χέρι χέρι με τον νέο της σύντροφο – Το τρυφερό στιγμιότυπο

Μια όμορφη περίοδο φαίνεται πως διανύει στην προσωπική της...

Κατερίνα Παναγοπούλου: Το «αντίο» που λύγισε τους πάντες – «Ένα μόνο δεν σου συγχωρώ»

Με λόγια που «σπάνε» την καρδιά, η Κατερίνα Παναγοπούλου...

Τα «έσπασε» στη Βανδή παρέα με τον κούκλο γιο της

Η ίδια πόσταρε φωτογραφίες και έγραψε: «Μα τι βραδιά κι αυτή! Ξημερώσαμε! Πάντα τέτοιες χαρές εύχομαι σε όλο το κόσμο!

Γιάννης Κολοτούρας: Πέθανε ο συνιδιοκτήτης της Zeus+Dione σε ηλικία 48 ετών

Θλίψη έχει προκαλέσει στον χώρο της ελληνικής μόδας η...

Φαίη Σκορδά – Αλέξανδρος Αθανασιάδης: Μετακομίζουν σε νέο σπίτι πριν από τον γάμο

Η Φαίη Σκορδά φαίνεται πως διανύει μια ήρεμη και...

Δημήτρης Στάμου: Θυμάστε τον παρουσιαστή ειδήσεων του ΑΝΤ1 – Δείτε πώς είναι σήμερα

Ο Δημήτρης Στάμου υπήρξε παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 επί σειρά ετών αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει αφήσει πίσω του την τηλεόραση.