Το ρομπότ διάσωσης του ΑΠΘ

Δεύτερη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό για τους φοιτητές της ομάδας «Πανδώρα»

Εχει ύψος μόλις 40 εκατοστά, είναι κατασκευασμένο από ελληνικά χέρια και μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο!

Το ρομπότ «διασώστης» της ομάδας «Πανδώρα», που αποτελείται από 22 φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Robocup Rescue 2015. Φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο Hefei της Κίνας (από 17 έως 23 Ιουλίου) προκειμένου να παρουσιάσουν το δικό τους αυτόνομο ρομποτικό όχημα, το οποίο μπορεί να πλοηγηθεί σε περιοχές και χώρους που έχουν υποστεί καταστροφή (π.χ. από έναν σεισμό) και να ανιχνεύει τους επιζώντες.

«Εχουμε εφοδιάσει το ρομπότ με αισθητήρες για να μπορεί να αναζητεί τους επιζώντες σε χώρους όπου δεν μπορεί να προσεγγίσει άνθρωπος. Για τον λόγο αυτό έχουμε εγκαταστήσει κάμερα, αισθητήρες για διοξείδιο του άνθρακα, μικρόφωνο και θερμόμετρο με υπέρυθρες, ώστε να μπορεί να δει σε τι κατάσταση είναι ο επιζών» λέει στην «Espresso» ο επικεφαλής καθηγητής της ομάδας των 22 φοιτητών του ΑΠΘ Λουκάς Πέτρου και προσθέτει: «Ο “διασώστης” ρομπότ χαρτογραφεί τις περιοχές όπου κινείται και στέλνει τον χάρτη σε ένα κεντρικό σύστημα προκειμένου να δουν τα σωστικά συνεργεία πώς θα προσεγγίσουν επιζώντες και θα τους σώσουν. Εμείς αναπτύξαμε τους αλγορίθμους και το software, ώστε να μπορεί να γίνει όλη αυτή η περίπλοκη διαδικασία. Πήραμε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό, διότι το δικό μας σύστημα κατάφερε να δώσει τη δεύτερη καλύτερη λύση στο πρόβλημα».

Η «Πανδώρα» έχασε για λίγους βαθμούς την πρωτιά, την οποία κατέκτησε η γερμανική ομάδα του πανεπιστημίου του Darmstadt.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ