Η καστανιά «αφοπλίζει» τον σταφυλόκοκκο

Το εκχύλισμα των φύλλων είναι πλούσιο σε ουσίες που αποδυναμώνουν τον ιό

Το εκχύλισμα των φύλλων είναι πλούσιο σε ουσίες που αποδυναμώνουν τον ιό

Τα φύλλα της ευρωπαϊκής καστανιάς κρύβουν το μυστικό του «αφοπλισμού» του πολυδύναμου και επικίνδυνου σταφυλόκοκκου και μάλιστα χωρίς να ενισχύουν την ανθεκτικότητά του στα φάρμακα. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS One», η οποία εστίασε στο εκχύλισμα των φύλλων της καστανιάς, που είναι πλούσια σε ουσίες οι οποίες αποδυναμώνουν τον Staphilococcus Aureus. Τα φύλλα της καστανιάς χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα γιατροσόφια και αυτό το γεγονός έκανε την εθνοβοτανολόγο του πανεπιστημίου Emory, Κασσάνδρα Κουέιβ, να θελήσει να διερευνήσει και εργαστηριακά τις ιδιότητές τους.

«Εντοπίσαμε μια οικογένεια συστατικών από το φυτό, που παρουσιάζουν έναν ενδιαφέροντα φαρμακευτικό μηχανισμό. Αντί να σκοτώνει τον σταφυλόκοκκο, αυτό το φυτικό εκχύλισμα καταργεί τα όπλα του βακτηρίου, καταργώντας κυρίως την ικανότητά του να δημιουργεί τοξίνες που προκαλούν την καταστροφή του ιστού» εξηγεί η Κουέιβ, η οποία προσθέτει ότι πρακτικά το εκχύλισμα της καστανιάς «ξεδοντιάζει» τα βακτήρια.

Πολυανθεκτικά στελέχη

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας αλλά και πρόληψης των λοιμώξεων από τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, γνωστό και ως MRSA, που ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό των επικίνδυνων για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. «Δείξαμε στο εργαστήριο ότι το εκχύλισμά μας αφοπλίζει ακόμη και τα πολυανθεκτικά στελέχη του MRSA, το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις ακόμη και σε υγιείς αθλητές» υπογραμμίζει η ερευνήτρια προσθέτοντας ότι το εκχύλισμα δεν διαταράσσει τα φυσιολογικά βακτήρια στο ανθρώπινο δέρμα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μια δόση 50 μικρογραμμαρίων του εκχυλίσματος κατάφερε να καθαρίσει τις βλάβες που προκάλεσε ο σταφυλόκοκκος στο δέρμα ποντικών, σταματώντας τη φθορά του ιστού και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το εκχύλισμα, δε, δεν έχανε τη δραστικότητά του ούτε έπειτα από δύο εβδομάδες συνεχούς εφαρμογής του. Επίσης, εξετάσεις που έγιναν σε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα στο εργαστήριο έδειξαν ότι δεν βλάπτει τα δερματικά κύτταρα. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Emory έχει ήδη καταθέσει την πατέντα της ανακάλυψης των μοναδικών αυτών ιδιοτήτων του εκχυλίσματος και θα συνεχίσει τις έρευνες προκειμένου να διαπιστώσει αν λειτουργεί καλύτερα μόνο του ή συνεργαζόμενο με άλλες ουσίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ