Αθώο ή ένοχο το start engine;

Αγωγή σε 10 αυτοκινητοβιομηχανίες από Αμερικανούς καταναλωτές για το ότι απέκρυψαν τον κίνδυνο…

Ομαδική αγωγή εις βάρος των δέκα μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο κατέθεσαν Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι εταιρίες απέκρυψαν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, που ελλοχεύει σε περισσότερα από 5.000.000 οχήματα με σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί.

Σύμφωνα με το έγγραφο της αγωγής που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Αντζελες, το μονοξείδιο του άνθρακα φέρεται ότι εκλύεται όταν οι οδηγοί αφήνουν το αυτοκίνητό τους αναμμένο έχοντας πάρει μαζί τους το ηλεκτρονικό κλειδί, με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι ο κινητήρας θα σβήσει.

Οι 28 ενάγοντες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο για όσους εισπνέουν το άοσμο και άχρωμο αέριο, ακόμα και σε περιπτώσεις που τα αναμμένα οχήματα βρίσκονται μέσα σε πάρκινγκ που συνδέονται με διαμερίσματα.

Η BMW, συμπεριλαμβανομένης και της Mini, η Mercedes Benz, η Fiat Chrysler, η Ford, η General Motors, η Honda, η Hyundai συμπεριλαμβανμένης της Kia, η Nissan, η Toyota, συμπεριλαμβανομένης της Lexus, και η Volkswagen, συμπεριλαμβανομένης της Bentley, κατηγορούνται ότι γνώριζαν τους κινδύνους του συστήματος αυτόματης ανάφλεξης, το οποίο διατίθεται στις ΗΠΑ από το 2003, αλλά εξαπάτησαν τους οδηγούς προωθώντας τα μοντέλα ως ασφαλή.

Θάνατοι

Οι ενάγοντες αναφέρουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», ότι «θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί 13 θάνατοι και πολλοί περισσότεροι τραυματισμοί, αν οι εταιρίες είχαν μπει στον κόπο να εγκαταστήσουν ένα φτηνό μηχανισμό που σβήνει αυτόματα τον κινητήρα, όταν οδηγός βγαίνει από το αμάξι».

Μέχρι στιγμής καμία από τις εμπλεκόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχει προχωρήσει σε σχόλιο σχετικά με την αγωγή, μέσω της οποίας οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση και επιβολή ασφαλιστικών μέτρων που να αναγκάζουν τις εταιρίες να εγκαταστήσουν αυτόματο διακόπτη κινητήρα σε όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά μοντέλα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ