Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Γιατί θέλει να ζει ως κοινός θνητός;

Το αμερικανικό περιοδικό «Town and Country» επιχειρεί να εξηγήσει την απόφαση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να επιστρέψει στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η χώρα ζει δραματικές στιγμές

Το «γιατί» που κυριαρχεί στη ζωή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναλύει μέσα από πολυσέλιδο θέμα το αμερικανικό περιοδικό «Town and Country», που με το ερώτημα «Γιατί ο βασιλιάς της Ελλάδας ζει ως κοινός πολίτης;» ξεδιπλώνει την περιπετειώδη ζωή του.

«Τώρα, σχεδόν 50 χρόνια αφού έφυγε από την Ελλάδα, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στη χώρα με οίκτο και θλίψη, ενώ οι πλούσιοι Ελληνες έχουν εδώ και καιρό καταχωνιάσει τα χρήματά τους σε άλλες χώρες και ενώ οι νεαροί Ελληνες αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να r3q4tw54e5r 2φύγουν οπουδήποτε αλλού για να βρουν δουλειά, ο Κωνσταντίνος, που δεν είναι πια νέος, επέλεξε να επιστρέψει στη γενέθλια γη, να επενδύσει πολλά σε ένα νέο σπίτι για τα χρόνια που τού απομένουν και να ζει σαν κοινός πολίτης» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα.

Μυστήριο χαρακτηρίζει αυτήν την απόφαση ο φίλος του Ντίνος Αναγνωστόπουλος. «Δεν καταλαβαίνω πώς ένας άνδρας που ξέρει τους πάντες σε αυτόν τον κόσμο επιλέγει να επιστρέψει στην Ελλάδα και ειδικά τώρα που η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές» προσθέτει.

Σύμφωνα με το περιοδικό, δύσκολα θα ήθελε κανείς στη θέση του να επιστρέψει μετά τα συχνά τραυματικά γεγονότα που συνέδεσαν τη σχέση του με τη χώρα μας από πολύ μικρή ηλικία. Οταν ήταν μόλις ενός έτους η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί στο Κάιρο εν όψει της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα.

«Εκεί ο πρίγκιπας παραλίγο να πεθάνει από ηθελημένη κακή διάγνωση γιατρού που ήταν πράκτορας των κομμουνιστών (ένας δεύτερος γιατρός διέγνωσε οξεία σκωληκοειδίτιδα και ζήτησε εγκαίρως επέμβαση)», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Ενδιαφέρον είναι και το παρασκήνιο του γάμου του με τη σύζυγό του Αννα Μαρία, την οποία συνάντησε πρώτη φορά όταν αυτή ήταν μόλις 13 ετών. «Στη δεύτερη συνάντησή τους, το 1961, όταν αυτή ήταν 15 ετών κι αυτός 21, ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θα παντρευόταν την Αννα Μαρία. “Δεν ρώτησα ή πρότεινα. Μίλησα γι’ αυτό σαν να ήταν συντελεσμένο” θυμάται ο ίδιος» στο «Town and Country».

Ο γάμος του

Με τον πατέρα της πριγκίπισσας τα πράγματα αποδείχτηκαν πιο δύσκολα, αφού ο Φρειδερίκος ο 9ος με το που άκουσε την πρόταση του Κωνσταντίνου τον κλείδωσε σε ένα λουτρό. Παρενέβη ωστόσο η βασίλισσα Ινγκριντ, η οποία είπε στον σύζυγό της ότι αντί να τον κλείσει στο μπάνιο θα έπρεπε να ανοίξει σαμπάνια. Τελικά την παντρεύτηκε στην Ελλάδα όταν αυτή έκλεισε τα 18 και αφού είχε γίνει βασιλιάς, καθώς ο πατέρας του, ο βασιλιάς Παύλος, πέθανε τον Μάρτιο του 1964, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Στις καλές στιγμές της ζωής του ο τέως βασιλιάς συγκαταλέγει και το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, που ήταν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα μετά το 1912.

Αυτό ήταν ένα ευτυχισμένο διάλειμμα στα δύσκολα που ακολούθησαν σε λιγότερο από τρία χρόνια αφότου έγινε βασιλιάς. Και πάλι ο νεαρός Κωνσταντίνος δεν έχανε την αισιοδοξία του. Εναν μήνα μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου του 1967, ο βασιλιάς συνάντησε μια ομάδα από τους παλιούς συμμαθητές τους στα Ανάβρυτα και σύμφωνα με τον φίλο του Ντίνο Αναγνωστόπουλο, όταν αυτοί τού εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους επειδή είχε αναγνωρίσει το νέο καθεστώς, αυτός τους απάντησε: «Μην ανησυχείτε, σε έξι μήνες όλα θα έχουν ισιώσει». Προφανώς αναφερόταν στην απόπειρα αντιπραξικοπήματος που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου του 1967, το οποίο όμως απέτυχε.

r3q4tw54e5r 1Με τον ίδιο στο πιλοτήριο η οικογένεια κατέφυγε στη Ρώμη, όπου εξαιτίας της φόρτισης η βασίλισσα Αννα Μαρία έχασε το μωρό που κυοφορούσε. «Ηταν μια πολύ σκοτεινή περίοδος της Ιστορίας μας. Πολλοί από τους αξιωματικούς που με στήριξαν υπέστησαν κακή μεταχείριση από τους συνταγματάρχες όταν απέτυχαν.

»Τουλάχιστον όμως κάναμε όλοι μια τεράστια προσπάθεια για να απελευθερώσουμε τη χώρα από τη δικτατορία» εξηγεί ο τέως βασιλιάς και αποκαλύπτει πως πιστεύει ότι οι συνταγματάρχες οργάνωσαν επίσης απόπειρες κατά της ζωής του.

«Τη δεύτερη φορά πήγαινα στην Τεχεράνη για να συναντήσω τον σάχη. Οταν έφτασα στο Χίθροου πρόσεξα ότι η πτήση ήταν αρκετά μεγάλη, με δύο στάσεις, οπότε άλλαξα την πτήση με μια απευθείας της British Airways.

Οταν έφτασα στην Τεχεράνη ο σάχης μού είπε ότι στο σκέλος της αρχικής πτήσης μου στη Φρανκφούρτη υπήρχε ένας δολοφόνος, αλλά ότι οι άνθρωποί του τον σταμάτησαν». Στη συνέντευξη περιγράφει τη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2004, όταν πλέον μπορούσε να επισκέπτεται και πάλι την Ελλάδα ελεύθερα με την οικογένειά του. Είπα στον φτωχό άνθρωπο: “Κύριε Πρόεδρε, κάνεις ρουσφέτια;” και μού είπε “Τι έχεις στο μυαλό σου;”. Τού απάντησα “Θέλω να καλέσεις την οικογένειά μου στο παλάτι για να δει τις αλλαγές”». Η επίσκεψη στο παλιό παλάτι, που είναι το προεδρικό μέγαρο, έγινε στις 24 Δεκεμβρίου του 2004 και αποδείχτηκε μάλλον δυσάρεστη για τον Κωνσταντίνο. «Ηταν τρομερό. Ολα τα δωμάτια δεν υπήρχαν. Είχαν εξαφανιστεί. Τον ρώτησα “Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν εδώ;”. Μού απάντησε “120”. Εγώ είχα 13» αποκαλύπτει ο Κωνσταντίνος, τονίζοντας ότι τελικά η βασιλεία κοστίζει πολύ λιγότερο.

Ο Κωνσταντίνος είναι πιο ευτυχής όταν είναι εδώ. «Του λείπει η πατρίδα του. Τού λείπει η πατρίδα του μέχρι το κόκαλο» λέει ο Παναγιώτης Σουκάκος, καθηγητής Oρθοπεδικής Xειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας από τα 14 αγόρια με τα οποία φοίτησε στη Σχολή των Αναβρύτων ο τέως.

«Βλέποντας τη θάλασσα»

«Οπως ο Οδυσσέας, ο τέως βασιλιάς γύρισε χωρίς τίτλο και βρήκε το παλάτι να ρημάζει, αλλά θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που είναι πάλι στη γενέθλια γη» γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό, στους δημοσιογράφους του οποίου ο Κωνσταντίνος εκμυστηρεύεται κάτι που, όπως αποκαλύπτει, η οικογένειά του δεν θέλει να ακούει: την επιθυμία του να ταφεί στο Τατόι. «Στην οικογένειά μου δεν αρέσει όταν μιλάω γι’ αυτό, αλλά έχω επιλέξει το σημείο… Αυτό το κομμάτι όπου οι τάφοι βρίσκονται στον ίσκιο των δέντρων, λίγο πιο κάτω και λίγο πιο αριστερά από τον πατέρα μου. Βλέποντας προς τη θάλασσα».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...