Συνυπεύθυνοι οι καταναλωτές για τη μη έκδοση απόδειξης

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Τη συνυπευθυνότητα των καταναλωτών στην έκδοση αποδείξεων από τα καταστήματα και τους επαγγελματίες φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε μια προσπάθεια να πειστεί το κουαρτέτο των δανειστών για την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων προστίμων (250 ευρώ) για μη έκδοση μιας απόδειξης, υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται πρόταση να επιβληθεί πρόστιμο και στους πολίτες που δεν ζήτησαν απόδειξη στις συναλλαγές τους. Οπως λένε αρμόδιες πηγές, αν το πρόστιμο μειωθεί στα 150 ευρώ για τον επιχειρηματία και επιβληθεί -παράλληλα- πρόστιμο 100 ευρώ στο πολίτη που δεν ζήτησε απόδειξη, τότε το μετρό μπορεί να προχωρήσει, καθώς θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Η ευθύνη για τη φοροδιαφυγή όμως θα επιμερίζεται!

Ετσι ο φορολογούμενος που θα βγαίνει από το ιατρείο του ιδιώτη ιατρού και δεν θα έχει λάβει απόδειξη ή θα αποχωρεί από ένα κατάστημα ρούχων και δεν θα φέρει μαζί του απόδειξη για τα ρούχα που αγόρασε, θα κινδυνεύει -εφόσον ελεγχθεί- να πληρώσει πρόστιμο.

Φορολογούμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ο φορολογούμενος εντοπίζεται χωρίς απόδειξη, θα καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους π.χ. 100 ευρώ, ανεξαρτήτως της αξίας της συναλλαγής για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από συνεργεία του ΣΔΟΕ, τα οποία σήμερα διενεργούν τους λεγόμενους προσωρινούς φορολογικούς ελέγχους, δηλαδή ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και τηρούν κανονικά τα προβλεπόμενα φορολογικά βιβλία. Οι έλεγχοι θα γίνονται στον δρόμο σε επιλεγμένα σημεία του εμπορικού κέντρου των πόλεων.

Οι σχετικές προτάσεις για την επιβολή προστίμων στους καταναλωτές για τη μη λήψη αποδείξεων θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές μετά τις εκλογές. Εφόσον εγκριθούν, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση στο ποινολόγιο της Εφορίας. Σύμφωνα με τις ίδιες εισηγήσεις, οι αλλαγές θα μπορούσαν να προβλέπουν επίσης τη μείωση των φορολογικών προστίμων για τις μικρές φορολογικές παραβάσεις, όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων για μικρής αξίας συναλλαγές, καθώς και τη σημαντική έκπτωση από τα πρόστιμα, εφόσον πληρώνονται εφάπαξ και εμπρόθεσμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ