Βλάβες από τα αρωματικά χώρου!

Προκαλούν άσθμα, ορμονικές διαταραχές, μέχρι και γενετικές μεταλλάξεις στο DNA

Προκαλούν άσθμα, ορμονικές διαταραχές, μέχρι και γενετικές μεταλλάξεις στο DNA

Τα βιομηχανικά χημικά αλλά και φυσικά συστατικά, όπως το λιβάνι ή το σανταλόξυλο, που εμπεριέχουν τα αρωματικά χώρου, τα σπρέι καθαρισμού αέρα από την οσμή του τσιγάρου και τα αρωματικά κεριά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία, από άσθμα και ορμονικές διαταραχές, μέχρι γενετικές μεταλλάξεις στο DNA, που ευθύνονται για την ανάπτυξη νεοπλασιών, μεταξύ άλλων, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Αντιμετώπισης Κινδύνων ΧΒΡΠ (από Χημικά, Ραδιενέργεια, Περιβαλλοντικούς παράγοντες) της Βρετανίας. Οι αναθυμιάσεις αυτές κρίνονται μάλιστα περισσότερο επικίνδυνες και από τον καπνό του τσιγάρου.

Αν και οι εταιρίες παραγωγής των αρωματικών χώρου υποστηρίζουν ότι τα συστατικά των προϊόντων τους είναι εγκεκριμένα και ακίνδυνα, η νέα έρευνα ενοχοποιεί ακόμη και τα φυσικά αρώματα που εμπεριέχουν για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία.

Η καύση των αρωματικών απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα χημικά σωματίδια, όπως η φορμαλδεΰδη, το π-διχλωροβενζόλιο και άλλα παράγωγα πετρελαιοειδών, που παγιδεύονται στους πνεύμονες και επιφέρουν άμεσα φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό, πέραν του ότι γδέρνουν τον λαιμό, ερεθίζουν τα μάτια και προκαλούν αιμορραγία στη μύτη.

Και στα παιδιά

Τα οργανικά αρωματικά που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου, αυξάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος στα παιδιά. Ακόμη ένα συστατικό των αρωματικών, η ναφθαλίνη, σε δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα κατεγράφη να προκαλεί βλάβη και νεοπλασίες στους ιστούς των πνευμόνων.

Σε μελέτη που έγινε το 2013 αναδείχθηκε η επικινδυνότητα των αρωματικών χώρου για τις εγκύους, με καταγεγραμμένο τον κίνδυνο γέννησης βρεφών με μόλυνση πνευμόνων, ενώ άλλη έρευνα έδειξε αυξημένο κίνδυνο διαρροϊκών συμπτωμάτων, ωτίτιδας στα νεογνά και πονοκεφάλων ή και κατάθλιψης στις εγκύους, που συνδέεται με τη συχνή χρήση αρωματικών χώρου.

Τα ελαιώδη υποπροϊόντα παραφίνης απελευθερώνουν σωματίδια αιθάλης (περιέχει ακετόνη, βενζόλιο και τολουόλιο), που θεωρούνται καρκινογόνα. Κάποιες μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι τα χημικά αυτά παράγωγα μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό και μέσω του δέρματος, από την αφή των κεριών παραφίνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ