Το τεστ που δείχνει πότε θα γεράσουμε

Τι αποκαλύπτουν η ζωτικότητα και η ενεργητικότητα κάποιων γονιδίων

Τι αποκαλύπτουν η ζωτικότητα και η ενεργητικότητα κάποιων γονιδίων 

Στους περισσότερους έχει τύχει να συναντήσουμε ανθρώπους οι οποίοι φαίνονται πολύ μικρότεροι από την ηλικία τους. Αρκετά άτομα -άντρες και γυναίκες- μπορεί να διανύουν την έβδομη ή την όγδοη δεκαετία της ζωής τους, αλλά τόσο το παρουσιαστικό τους όσο και ο τρόπος που κινούνται και σκέπτονται παραπέμπει σε ανθρώπους πολύ μικρότερης ηλικίας. Οι «τυχεροί» συνάνθρωποί μας αποδίδουν συνήθως το γεγονός αυτό είτε στον υγιεινό τρόπο ζωής τους είτε -πιο συχνά- στα καλά γονίδιά τους.

Εως σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν ποιοι άνθρωποι θα γεράσουν με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με κάποιους άλλους που η βιολογική ηλικία τους θα αντιστοιχεί πλήρως με τη χρονολογική. Τώρα, επιστημονική ομάδα από διάφορες χώρες με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Τζέιμς Τίμονς του King’s College του Λονδίνου κατάφερε να δημιουργήσει μία γενετική αιματολογική εξέταση, που υπολογίζει με πόση ταχύτητα γερνάει το σώμα ενός ανθρώπου.

Το πρωτοποριακό τεστ μετρά τη ζωτικότητα ορισμένων γονιδίων-κλειδιών και εκτιμά τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας. Με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για πρόωρη εκδήλωση γεροντικής άνοιας, ενώ το τεστ θα μπορούσε παράλληλα να αξιοποιηθεί για την εκτίμηση της «νεανικότητας» των οργάνων των δωρητών, τα οποία προορίζονται για μεταμόσχευση.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές ανέλυσαν τόσο στο αίμα όσο και στον εγκέφαλο μια σειρά γονιδίων και τον βαθμό ενεργητικότητάς τους. Συγκρίνοντας τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων γονιδίων-κλειδιών 65χρονων ατόμων με τα αντίστοιχα 25χρονων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο ενεργά είναι τα γονίδια στα άτομα της τρίτης ηλικίας τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.
Σύμφωνα με τον Τίμονς, η «ψαλίδα» μεταξύ βιολογικής και χρονολογικής ηλικίας αρχίζει να γίνεται ορατή συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Οπως εξηγεί: «Η ανακάλυψη μάς παρέχει την πρώτη αξιόπιστη μοριακή “υπογραφή” της βιολογικής ηλικίας στους ανθρώπους και θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο που η ηλικία χρησιμοποιείται για να λαμβάνονται ιατρικές αποφάσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ