Γκουρμέ πιάτα με… μυρμήγκια!

Εντομα του Αμαζονίου είναι τα απαραίτητα συστατικά στις κουζίνες των κορυφαίων Βραζιλιάνων σεφ

Η εμφάνιση ενός εντόμου στην κουζίνα του σπιτιού είναι αρκετή για να σημάνει γενικό συναγερμό εξόντωσης και καθαριότητας. Oχι όμως και στις κουζίνες των κορυφαίων Βραζιλιάνων σεφ.

Σε αυτές τα έντομα και άλλα συστατικά από τον Αμαζόνιο είναι άκρως καλοδεχούμενα, αφού σε συνδυασμό με πρωτοποριακές τεχνικές συγκαταλέγονται στα ιδιαίτερα μενού τους, στο πλαίσιο αναβίωσης της εγχώριας γαστρονομικής κουλτούρας.

Ο Aλεξ Ατάλα, σεφ και ιδιοκτήτης του DOM στο Σάο Πάολο, που θεωρείται το ένατο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, ήταν ο πρώτος που παραβίασε τους άγραφους κανόνες της υψηλής γαστρονομίας, όταν σερβίρισε μυρμήγκι του Αμαζονίου πάνω σε κύβο ανανά ως επιδόρπιο. Παθιασμένος μελετητής της κουζίνας του Αμαζονίου, ο Ατάλα ανακάλυψε τα βρώσιμα αυτά μυρμήγκια όταν ταξίδεψε στο Σάο Γκαμπριέλ ντας Καχοέιρας, μια απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου, όπου οι ειδικοί λένε ότι οι ιθαγενείς κατανάλωναν ανέκαθεν έντομα. «Μια μεγάλη κυρία με πλησίασε και μου πρόσφερε ένα μπολ μυρμήγκια. Βρήκα τη γεύση τους εξαιρετική, παρόμοια με του τζίντζερ» λέει ο βραβευμένος με δύο αστέρια Μισελέν σεφ.

Για νέες ιδέες

Για όσους πάντως διστάζουν να φάνε μυρμήγκια ξεροσφύρι, στο Σάο Πάολο υπάρχει και το burger bar Meats, που δημιουργήθηκε από τον 26χρονο Βραζιλιάνο σεφ Πάουλο Γιόλερ και προσφέρει άπαχο μοσχαρίσιο burger με βινεγκρέτ μυρμηγκιών. «Εδώ στη Βραζιλία οι περισσότεροι σεφ αντιγράφουν αυτά που γίνονται στην Ιταλία, στην Ισπανία ή τη Γαλλία, όμως εγώ πιστεύω στην αυθεντική βραζιλιάνικη γαστρονομία. Γι’ αυτό συνδυάζω συστατικά από την τροφή των αυτόχθονων κατοίκων με συνταγές fast food» εξηγεί ο Γιόλερ, ο οποίος ταξιδεύει επίσης στον Αμαζόνιο προς αναζήτηση νέων ιδεών.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ