Το γονίδιο που φρενάρει τη γήρανση

Η ανακάλυψη που προστατεύει και γεννά ελπίδες για μακροζωία

Η ανακάλυψη που προστατεύει και γεννά ελπίδες για μακροζωία

Αν δεν είναι το γονίδιο της μακροζωίας, είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Πρόκειται για τη νέα ανακάλυψη ερευνητών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας UCLA και αφορά ένα σύμπλεγμα γενετικών δεικτών που όλοι μαζί σε συνδυασμό φαίνεται πως ενισχύουν το προσδόκιμο ζωής και προσδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό την ιδιότητα να αντιμετωπίζει και να αποκαθιστά αποτελεσματικότερα τυχόν βλάβες που του προκαλούν εξωγενείς περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα χημικά, ο καπνός κ.ά, οι οποίοι υποβάλλουν τον οργανισμό μας σε βιολογική δοκιμασία.

Οπως περιγράφεται στο σχετικό επιστημονικό άρθρο της ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύεται στον τόμο Βιολογικών και Ιατρικών Επιστημών της αμερικανικής «Επιθεώρησης Γεροντολογίας», το γονιδιακό σύμπλεγμα περιορίζει κατά 11% την πιθανότητα εκδήλωσης νεοπλασίας, ενώ και η διαδικασία της γήρανσης είναι βραδύτερη. Τα άτομα που είναι θωρακισμένα με αυτό έχουν αντίστοιχα μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν όγκο στον πνεύμονα, ακόμα κι αν είναι καπνιστές. Ξεφεύγουν δε και από τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο το κάπνισμα επιταχύνει την εκδήλωση της γήρανσης.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν πεθαίνουν όλοι οι καπνιστές νέοι, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την εμφάνιση όγκου στον πνεύμονα με το κάπνισμα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υιοθετεί στοιχεία βάσει των οποίων το 50% των καπνιστών πεθαίνει από νόσους που συνδέονται με το τσιγάρο (όπως με αυτό συνδέεται το 30% όλων των ειδών νεοπλασιών).

Οι καπνιστές

Αντιθέτως, υπάρχει έστω ένα μικρό ποσοστό καπνιστών που συνεχίζουν τη συνήθεια μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτή η αντίφαση τους οδήγησε στο να αναζητήσουν τον παράγοντα που κάνει κάποιους οργανισμούς περισσότερο ανθεκτικούς στον καπνό, όπως και σε άλλα χημικά που εισβάλλουν στο σώμα τους. Εστίασαν έτσι την έρευνά τους σε ένα δείγμα μακροχρόνιων καπνιστών σχετικά προχωρημένης ηλικίας.

«Ανακαλύψαμε στις αλυσίδες της διαδικασίας γήρανσης ένα συνδυασμό γενετικών δεικτών σε αυτά τα άτομα, που παρατείνει το προσδόκιμο ζωής» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Μόργκαν Λεβίν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής είναι πολύτιμα στην έρευνα για την πρόληψη των νεοπλασιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ