«Φρένο» στις ασθένειες του εγκεφάλου

Η ουσία ρεσβερατρόλη «πολεμά» και το Αλτσχάιμερ

Η ουσία ρεσβερατρόλη «πολεμά» και το Αλτσχάιμερ

Φρένο στην άνοια και σε λοιπές νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου βάζει η ρεσβερατρόλη, ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, στο κόκκινο κρασί, στη μαύρη σοκολάτα και σε άλλες τροφές. Φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο-κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ και όχι μόνο.

Η ρεσβερατρόλη, όπως έδειξαν πειράματα σε εθελοντές, μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρόσθετο «όπλο» εναντίον νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σήμερα είναι ανίατες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σκοτ Τέρνερ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν επί ένα έτος 119 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ. Τους χώρισαν σε δύο ομάδες με τυχαία επιλογή.

Η μία έπαιρνε ένα γραμμάριο καθαρής συνθετικής ρεσβερατρόλης σε μορφή χαπιού δύο φορές ημερησίως (ποσότητα ισοδύναμη με όση περιέχεται σε 1.000 μπουκάλια κόκκινο κρασί τη μέρα), ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε ψευδοφάρμακο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν το εικονικό φάρμακο εμφάνισαν μείωση του βήτα αμυλοδειδούς στο αίμα τους, ένδειξη συχνή στην αρχή του Αλτσχάιμερ, που δείχνει ότι η «ύποπτη» πρωτεΐνη έφευγε από το αίμα και συγκεντρωνόταν στον εγκέφαλο των ασθενών. Αντίθετα, σε όσους είχαν πάρει τη συνθετική ρεσβερατρόλη (ακόμα δεν υπάρχει στο εμπόριο σε αυτή τη μορφή υψηλής συμπύκνωσης, αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερες παρενέργειες στους ασθενείς, πέρα από λίγη ναυτία ή διάρροια) το επίπεδο της πρωτεΐνης στο αίμα τους δεν μειώθηκε καθόλου, συνεπώς δεν υπήρχε ανάλογη συσσώρευση στον εγκέφαλό τους.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη είναι σε θέση να ξεπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Θα ακολουθήσει ευρύτερη μελέτη, ωστόσο για κανέναν λόγο οι επιστήμονες δεν συστήνουν στους ανθρώπους να αρχίσουν να μεθάνε με κόκκινο κρασί για να αυξήσουν τη ρεσβερατρόλη στο αίμα τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ