Φροντιστήρια και στήριξη δίπλα στα ράφια της ανθρωπιάς

Η διαφημίστρια, η ψυχολόγος και ο υδραυλικός που «τρέχουν» το πρώτο charity shop στην Ελλάδα των μνημονίων και της απόγνωσης

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια διαφημίστρια, μια ψυχολόγος και ένας υδραυλικός; Η πρώτη σκέψη ίσως να είναι… καμία!

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος

Κι όμως, τους ενώνει η κοινωνική προσφορά, με το έργο που επιτελούν μέσω της οργάνωσης Kid and family, η οποία προσφέρει από τρόφιμα μέχρι… δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα και ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα! 

Η Ρουμπίνη Τερζάκη, η Πηνελόπη Σωτηρίου και ο Αργύρης Αργυρόπουλος αποτελούν ένα κομμάτι του μεγάλου εθελοντικού δικτύου που λειτουργεί από το 2009 και 4erd4wqtrg 4προσφέρει πολύτιμη οικονομική βοήθεια σε περίπου 4.750 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των δράσεων της οργάνωσης Kid and family εντάσσεται και η δημιουργία του πρώτου charity shop στην Ελλάδα, το οποίο εδρεύει στην οδό Βεΐκου 79, στο Κουκάκι. Εκεί μπορεί να βρει κανείς προϊόντα σε τιμές έως και 80% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των καταστημάτων.

Ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι η κυρία Τερζάκη, η οποία είναι παράλληλα ιδιοκτήτρια διαφημιστικής εταιρείας. «Ενιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω μια οργάνωση που θα ενεργοποιεί τους πολίτες, με στόχο να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει. Σκέφτηκα: Γιατί να κάνω απλώς προώθηση και δειγματοδιανομές προϊόντων των εταιριών, αντί να τα δίνω σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη;» λέει η ίδια στην «Espresso».

Στο charity shop Η Φωλιά μπορεί κάποιος να βρει από τρόφιμα, απορρυπαντικά και είδη σωματικής υγιεινής μέχρι παιχνίδια και ρούχα επώνυμων εταιρειών, όπως Gucci, Burberry ή Prada, τα οποία κανονικά θα ήταν… απλησίαστα, αλλά στο παντοπωλείο πωλούνται προς 10 ή 15 ευρώ! Τα περισσότερα είναι δωρεές εταιριών, πολλές φορές όμως η οργάνωση αναγκάζεται να βάλει χρήματα από την… τσέπη της για να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης.

Βιωσιμότητα

«Η βιωσιμότητά μας δεν εξαρτάται από το κράτος ή τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά αποκλειστικά από δικούς μας πόρους. Καθένας που ψωνίζει από εμάς επιβαρύνεται με ένα ευρώ. Παράλληλα, πληρώνοντας μια ετήσια συνδρομή 50 ευρώ μπορεί να προμηθευτεί δωρεάν σκελετούς γυαλιών οράσεως και να έχει δωρεάν οπτικές μετρήσεις. 4erd4wqtrg 3Με μια μηνιαία συμμετοχή της τάξης των 20 ευρώ μπορεί επίσης να εξασφαλίσει όσες ατομικές συνεδρίες χρειαστεί με έμπειρους ψυχολόγους! Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν για τις οικογένειες που βοηθάμε.

»Με τα έσοδα από το charity shop και τις δράσεις της οργάνωσης οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν δύο φορές τον μήνα τέσσερα με έξι χαρτόκουτα με προϊόντα, είδη σωματικής υγιεινής και απορρυπαντικά, τα οποία τούς πάμε στο σπίτι με τα φορτηγά που μας έχει δωρίσει το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Επιπλέον έχουν δωρεάν επισκέψεις σε γιατρούς και οδοντιάτρους» εξηγεί η κυρία Τερζάκη συμπληρώνοντας ότι βασική προϋπόθεση για να γίνει μια οικογένεια μέλος της οργάνωσης είναι και οι δύο γονείς να είναι άνεργοι και να έχουν ανήλικα παιδιά.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήματα που δεν μπορούμε να καλύψουμε. Ηδη δυσκολεύονται οι πολυεθνικές εταιρίες να δώσουν προϊόντα για τις διανομές» τονίζει καταλήγοντας ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα είναι βαθιά: «Ακούμε τραγικές ιστορίες. Πώς πρέπει να νιώθω, όταν βλέπω έναν άνθρωπο που εργαζόταν ως διευθυντής μάρκετινγκ σε εταιρία που έκλεισε και αυτή τη στιγμή μένει με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους σε μια αποθήκη στην Κόρινθο, χωρίς κουζίνα και ρεύμα;»

«Οι περισσότεροι αγωνιούν για τα παιδιά τους»

Η Πηνελόπη Σωτηρίου είναι μία από τις εθελόντριες ψυχολόγους της οργάνωσης. Σε καθημερινή βάση έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά και δεν διαθέτουν πλέον ούτε τα βασικά.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν απλώς να καταθέσουν σε κάποιον τον πόνο, την απογοήτευση και την πίκρα που νιώθουν για το γεγονός ότι δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να διαβιώσουν. Η μεγαλύτερη αγωνία τους είναι τα παιδιά τους και αν θα μπορούν σε ένα μήνα να τα ζήσουν» λέει η κυρία Σωτηρίου, η οποία εκτός από ατομικές συνεδρίες κάνει και ομαδικές, για όλη την οικογένεια.

Δίπλα της στέκεται ο Αργύρης Αργυρόπουλος, ο υδραυλικός της οργάνωσης, ο οποίος είναι συντονιστής εθελοντών και υπεύθυνος λειτουργίας της Φωλιάς. Πριν από τρία χρόνια έμεινε άνεργος και αποφάσισε να βοηθήσει να γίνουν πράξη όσα συζητούσε σε θεωρητικό επίπεδο στα κοινωνικά στέκια της Αθήνας όπου συχνάζει: «Εδώ γίνεται πραγματική δουλειά. Θα ήθελα όσοι έρχονται εδώ να έρχονται συνειδητά. Παράλληλα προσπαθούμε να φτιάξουμε τέτοιες δομές, ούτως ώστε να συνεργάζονται και να λειτουργούν καλύτερα οι εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα»!

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

 

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ