Ερχεται φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες

Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με «καπέλο» έως 60% θα κληθούν να πληρώσουν τον επόμενο μήνα 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων…

Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με «καπέλο» έως 60% θα κληθούν να πληρώσουν τον επόμενο μήνα 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Το χαράτσι θα υπολογιστεί, όπως λένε οι λογιστές, με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από το 2007 αλλά και με βάση ένα αυθαίρετο σύστημα κλιμάκωσης των «συντελεστών παλαιότητας»

Ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 δεν θα έχει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του σε σύγκριση με το 2014. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα εφαρμοστεί για όλα τα κτίσματα παλαιότητας άνω του ενός έτους το ίδιο αυθαίρετο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ το οποίο ίσχυσε πέρυσι. Το σύστημα αυτό προβλέπει για όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα:

α) Τον προσδιορισμό του οφειλόμενου κύριου ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, οι οποίες ίσχυαν το έτος εκείνο για τα νεοανεγερθέντα διαμερίσματα (!)

β) Τον υπολογισμό του συντελεστή παλαιότητας των κτισμάτων με τέτοιο τρόπο ώστε ο φόρος όχι μόνο να μη μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα, αλλά να αυξάνεται περαιτέρω για τα περισσότερα παλαιά κτίσματα!

Με αυτές τις αυθαιρεσίες του συστήματος υπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει και φέτος να εισπράξει τον φόρο αυτό με «καπέλο» από 30% έως 60%. Και αυτό γιατί:

1) Το υπουργείο Οικονομικών έχει καθιερώσει μία κλίμακα συντελεστών Βασικού Φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνονται όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης ανά τ.μ. Οι συντελεστές του Βασικού Φόρου ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Ομως οι τιμές ζώνης ανά τ.μ. που θα ληφθούν υπόψη είναι οι αντικειμενικές τιμές ανά τ.μ. οι οποίες καθορίστηκαν το 2007 σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι βρίσκεται σήμερα η αγορά!

2) Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ θα χρησιμοποιηθούν και φέτος οι εξωπραγματικοί συντελεστές παλαιότητας, που αντί να μειώνουν αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα! Ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία!

Ετσι ο Βασικός Φόρος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες του 2007 κτισμάτων και δεν θα μειωθεί καθόλου για όσα από αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών. Για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 5% έως και 25%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ