Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με μετανάστες

Ενα 6χρονο κοριτσάκι και μια 40χρονη ανασύρθηκαν νεκροί όταν ανατράπηκε το φουσκωτό τους

Νύχτα στο Αιγαίο με άπνοια και άλλο ένα σάπιο σκαρί που «πρόδωσε» τις ελπίδες προσφύγων. Παιδιά και ενήλικες πάλευαν μέσα στο νερό και το σκοτάδι για να πάρουν μια ανάσα. Μικρά παιδάκια γλίστρησαν από την αγκαλιά των γονιών τους, ενώ γυναίκες και άνδρες, που επιβίωσαν, κραύγαζαν για βοήθεια.

Είναι το θλιβερό σκηνικό που στήθηκε ξανά στο Αιγαίο, όπου ένα 6χρονο κοριτσάκι πνίγηκε, ενώ το πτώμα μιας 40χρονης γυναίκας εντοπίστηκε το βράδυ της Κυριακής από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Μυτιλήνης. Το κορίτσι ανασύρθηκε νεκρό τα χαράματα του Σαββάτου, ωστόσο είναι κι άλλα τα παιδιά που αγνοούνται στην περιοχή 4re432tw3 1μετά το ναυάγιο. Επίσης δεκάδες είναι οι ενήλικες αγνοούμενοι της τραγωδίας που συνέβη ξημερώματα της Κυριακής ανοιχτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Ειδικότερα, η πλαστική βάρκα με την εξωλέμβιο μηχανή που ξεκίνησε από την περιοχή νότια του Δικελί των τουρκικών παραλίων συγκρούστηκε με πλοίο που έπλεε στη περιοχή και οι 46 επιβαίνοντες βρέθηκαν ξαφνικά στη θάλασσα. Χρειάστηκαν δύο ώρες μέχρι να εντοπιστούν και να ξεκινήσει η επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

Κάποιοι σε κατάσταση σοκ και άλλοι σε κατάσταση υποθερμίας περισυνελέγησαν από το ελληνικό αλλά και το τουρκικό Λιμενικό. Για σύγκρουση της λέμβου με φορτηγό πλοίο έκανε λόγο η τουρκική «Hurriyet», ενώ σε σύγκρουση με φεριμπότ αναφέρθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το οποίο βασίστηκε και σε μαρτυρίες διασωθέντων.

Ξέμειναν από καύσιμα

Ενα 24ωρο πριν ένα σκάφος γεμάτο πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της περιοχής Πεταλίδι, δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, ξέμεινε από καύσιμα και άρχισε να βάζει νερά. Μέσα σε λίγα λεπτά αναποδογύρισε και εγκλωβίστηκαν στη μικρή πλωριά καμπίνα μια γιατρός από τη Συρία με το μωρό και τη μητέρα της. Η ζωή του καθενός φαίνεται πως «κοστολογήθηκε» στα 2.800 ευρώ, τα οποία είχαν δώσει στον Τούρκο δουλέμπορο για να εξασφαλίσουν ότι θα μεταφερθούν απέναντι με ένα ασφαλές σκάφος, και όχι κάποιο φουσκωτό.

Συνεχίζονται οι… VIP μεταφορές με τζετ σκι 

Οι business των διακινητών με VIP μεταφορές λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, όπως αποδεικνύει το νέο περιστατικό που αντιμετώπισαν οι άνδρες του Λιμενικού στη Σάμο. Περίπου έναν μήνα μετά τις συλλήψεις ενός Τούρκου ο οποίος μετέφερε στη Λέσβο αλλοδαπούς με τζετ σκι και ενός άλλου που επιστράτευσε yacht για την πριβέ διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην Τήλο, το Λιμενικό εντόπισε τέσσερις αλλοδαπούς σε βραχώδη περιοχή της Σάμου. Ο διακινητής τούς είχε μεταφέρει με τζετ σκι, το οποίο οι Αρχές εντόπισαν αργότερα, το ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον χειριστή του.

Ενας ντόπιος ψαράς μάλιστα τράβηξε βίντεο στο οποίο φαίνονται δύο τζετ σκι να προσεγγίζουν με ταχύτητα τα βράχια όπου αποβιβάστηκαν οι παράτυποι μετανάστες, ενώ όλη η «επιχείρηση» διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά! Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου, όταν είχε συλληφθεί ένας Τούρκος που προέβαινε τακτικά σε τέτοιου είδους δρομολόγια προς τη Μυτιλήνη, είχε διαπιστωθεί ότι οι αλλοδαποί -κυρίως νεαροί- «επιβάτες» πληρώνουν σχεδόν 2.000 ευρώ ο καθένας. 

Φρένο από ΣτΕ στην παραμονή προσφύγων

Το ΣτΕ επέστρεψε ως μη νόμιμο στους εννέα συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη «νομιμοποίηση εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους αλλοδαπών»!

Το επίμαχο σχέδιο Π.Δ. είχε γίνει αποδεκτό και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και πρόβλεπε -κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας- χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα διεθνούς προστασίας έως τις 21/11/2010 το οποίο εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό.

Γνωμοδότηση

Μοναδικές προϋποθέσεις ήταν, σύμφωνα με το Π.Δ., οι πρόσφυγες να είναι κάτοχοι δελτίου αιτησάντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ και να μη συντρέχει «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή για την κοινωνία της χώρας λόγω τελεσίδικης καταδίκης για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος».

Ακόμη το Π.Δ. προβλέπει ότι κατ’ εξαίρεση χορηγούμενο καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ισχύει για δύο χρόνια. Οι σύμβουλοι Επικρατείας όμως στην υπ’ αριθμόν 120-2015 γνωμοδότησή τους με την οποία «έκοψαν» το Π.Δ. επισημαίνουν πως ο επίμαχος νόμος 3907/2011 δεν παρέχει στους αρμόδιους υπουργούς το δικαίωμα να θεσπίσουν «διατάξεις με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα να χορηγηθεί αθρόως και σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους άνευ καθορισμού κριτηρίων και προϋποθέσεων συναφών προς το καθεστώς αυτό και με τις οποίες μεταβάλλονται κατ’ ουσία οι οριζόμενες από τις πάγιες διατάξεις προϋποθέσεις χορήγησης του εν λόγω καθεστώτος»!

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...