Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η «ζωή» στον Αρη

Οι συνθήκες στον κόκκινο πλανήτη μέσα από μια ταινία και το αληθινό πρότζεκτ της ΝΑSA με ορίζοντα το 2020

Για τις 2 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα της νέας, πολυαναμενόμενης ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον.

Η ταινία «The Martian» (Ο Αρειανός) καταγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια ενός αστροναύτη να επιβιώσει ολομόναχος στον αφιλόξενο Αρη, όταν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος της αποστολής στην οποία συμμετέχει τον εγκαταλείπουν και φεύγουν από τον πλανήτη θεωρώντας ότι πέθανε. Τι θα είχε να αντιμετωπίσει λοιπόν ο διάσημος σταρ, αν βρισκόταν εκεί στην πραγματικότητα;

Καταρχάς ένα αρειανό έτος διαρκεί 687 μέρες, ενώ μία μέρα διαρκεί περίπου 40 λεπτά περισσότερο από τη Γη και συγκεκριμένα 24 ώρες, 39 μέρες και 25 δευτερόλεπτα. Η σχεδόν διπλάσια διάρκεια του έτους σημαίνει ότι και οι εποχές του έτους έχουν ανάλογη διάρκεια. Η ένταση της ηλιοφάνειας στον Αρη είναι περίπου στον 60% της ηλιοφάνειας που βιώνουμε στη Γη. Η τοποθεσία με τις καλύτερες για τον άνθρωπο κλιματικές συνθήκες στον Αρη είναι οι περιοχές του Ισημερινού, όπου στη διάρκεια της μέρας οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πέριξ των 20 βαθμών Κελσίου, αλλά το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει στους -112 βαθμούς Κελσίου! Αρα θα πρέπει οι στολές αλλά και τα σκάφη ή οι εγκαταστάσεις διαβίωσης να είναι σχεδιασμένα να αντέχουν στο τρομερό ψύχος.

Νερό σε παγωμένη μορφή

Η ατμοσφαιρική πίεση στον Αρη είναι παρόμοια με αυτήν που υπάρχει σε ύψος 35 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμη και αυτά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής πίεσης επιτρέπουν την ανάπτυξη φυτών -λαχανικά, φρούτα κ.ά.- μέσα σε θερμοκήπια, οπότε ο Ντέιμον θα είχε στη διάθεσή του τρόφιμα καλής ποιότητας για να καταναλώνει. Οσον αφορά το πολύτιμο νερό, χωρίς το οποίο τίποτε δεν ζει, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.000.000 κυβικά μίλια νερό σε παγωμένη μορφή σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οπότε ο Ντέιμον θα πρέπει να βρει τρόπο να το ξεπαγώσει.

Σύμφωνα με ειδικούς, αν βρεθεί τρόπος να αυξηθεί μόνιμα η θερμοκρασία στον Αρη, τότε θα δρομολογηθούν γεωατμοσφαιρικές συνθήκες οι οποίες θα δημιουργούσαν φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι πάγοι, να αρχίσει να ρέει το νερό στην επιφάνεια του πλανήτη, να δημιουργηθεί χλωρίδα που θα παράξει οξυγόνο κι έτσι τουλάχιστον ο Ισημερινός να γίνει φιλόξενος για τον άνθρωπο. Ετσι, αν τυχόν φεύγοντας οι σύντροφοι του Ντέιμον του άφησαν τίποτε πυρηνικά όπλα, καλό θα είναι να πάει στους πόλους του πλανήτη και να τα ενεργοποιήσει, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι πυρηνικές εκρήξεις μπορούν να μεταβάλουν τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες του κόκκινου πλανήτη και να τον κάνουν πιο φιλικό στη ζωή.

Αν πάντως ο Ντέιμον βρει τρόπο να επιβιώσει μέχρι το 2020 στον Αρη, τότε θα μπορέσει να επιστρέψει στη Γη. Η NASA ανακοίνωσε ότι το 2020 θα στείλει στον κόκκινο πλανήτη αρχικά ένα νέο ρομπότ εξερεύνησης και αμέσως μετά θα στείλει ένα αυτόνομο σκάφος που θα προσεδαφιστεί στον Αρη, θα πάρει μαζί του δείγματα εδάφους που θα έχει συλλέξει το ρομπότ και θα τα φέρει πίσω στη Γη για να ανάλυση, μαζί με τον… Ντέιμον φυσικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...