Το πρώτο ερπετό που περπάτησε

Σε τι διέφερε από τους συγγενείς του το προϊστορικό Bunostegos akokanensis που είχε το μέγεθος αγελάδας

wr4rf 1Το πρώτο ον που στάθηκε όρθιο στα τέσσερα πόδια του πιστεύουν ότι εντόπισαν οι επιστήμονες. Ο λόγος για το προϊστορικό ερπετό Bunostegos akokanensis, που έζησε πριν από 260.000.000 χρόνια, στη διάρκεια της Πέρμιας περιόδου, όταν όλα τα ζώα προχωρούσαν έρποντας, όπως οι σύγχρονες σαύρες.

Αναλύσεις που έγιναν σε απολιθωμένα οστά του έδειξαν ότι το συγκεκριμένο ερπετό ήταν πολύ διαφορετικό από οποιονδήποτε συγγενή του. «Φανταστείτε ένα φυτοφάγο ερπετό σε μέγεθος αγελάδας, με καρούμπαλα στο κρανίο και οστεώδη πανοπλία κατά μήκος της ράχης του» λέει για το Bunostegos akokanensis η Λίντα Τσούτζι του Royal Ontario Museum στον Καναδά, που βοήθησε στην εύρεση των αφρικανικών απολιθωμάτων του.

Οπως προέκυψε από τις αναλύσεις τους, οι αρθρώσεις των ώμων των μπροστινών άκρων του ήταν στραμμένες wr4rf 2προς τα κάτω, με αποτέλεσμα ο βραχίονας να ξεκινά κάθετα κάτω από αυτές. Επιπλέον η κίνηση της άρθρωσης του αγκώνα φαίνεται ότι ήταν περιορισμένη, καθώς επέτρεπε μονάχα στο αντιβράχιο να ταλαντεύεται μπρος πίσω, σαν ανθρώπινο γόνατο.

«Τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά των οστών των άνω άκρων του δεν επιτρέπουν την ξαπλωτή στάση. Αυτό είναι μοναδικό» εξήγησε με τη σειρά του Μόργκαν Τέρνερ του Brown University του Ροντ Αϊλαντ, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη χαρακτηρίζοντας την ανατομία του συγκεκριμένου ζώου «απρόσμενη και διαφωτιστική», καθώς μαρτυρά ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμα να μάθουν πολλά.

Η βάδιση στα τέσσερα απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με το σύρσιμο στο έδαφος, ωστόσο επιτρέπει την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης για την εύρεση τροφής. Η ικανότητα βάδισης στα τέσσερα εξελίχθηκε με διαφορετικούς τρόπους στα θηλαστικά και τα ερπετά.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ